S-au montat refugii panoramice în Parcul Național Cheile Bicazului-Hășmaș, la 1.000 m altitudine

Două refugii montane panoramice au fost amplasate în premieră în România, în Harghita, mai precis în Parcul Naţional Cheile Bicazului-Hăşmaş, la altitudini de peste 1.000 de metri, a informat Agerpres.

Proiectul este derulat de Asociaţia „Gyilkosto Adventure”, din Gheorgheni, în colaborare cu Serviciul Salvamont Salvaspeo al Consiliului Judeţean Harghita şi în parteneriat cu Parcul Naţional Cheile Bicazului-Hăşmaş, relatează Libertatea.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ ANUNȚUL DE MAI JOS

Preşedintele Asociaţiei, Simon Laszlo, a declarat că s-a dorit să se facă „un pas spre Vestul Europei” în ceea ce priveşte infrastructura turistică.

„Punctele de belvedere sunt foarte populare în rândul vizitatorilor şi ne-am gândit să amenajăm aceste cabine pentru ca turiştii să poată sta mai mult, pentru cei care doresc să se uite la un apus, un răsărit, să poată petrece un timp mai îndelungat, chiar o noapte întreagă”, a explicat Simon Laszlo pentru Agerpres.

Unul dintre refugiile panoramice este situat pe Piatra Poienii, iar celălalt, pe muntele Uncigaş și priveliştea poate fi admirată atât prin ferestrele mari ale construcţiei, cât şi folosind telescoapele care vor fi instalate acolo.

Refugiile montane au fost construite din lemn şi aluminiu, din mai multe module, ca să fie mai uşor de transportat şi montat. Pe stâncile pe care se află au fost prinşi stâlpi, fixaţi cu ancore chimice, pe care s-a montat o platformă de lemn, care este baza refugiului.

Apoi, modulele, care au fost aduse cu elicopterul, au fost asamblate la faţa locului cu ajutorul a 30 de persoane, majoritatea voluntari Salvamont. Unul dintre refugii este amplasat la o altitudine de 1.100 de metri, iar celălalt, la 1.200 de metri, acestea fiind punctul final al unor trasee turistice educative.

PUBLICITATE