S-a schimbat legea! Închisoare cu executare pentru șoferii băuți, drogați sau fără permis care provoacă accidente mortale

Poliția Neamț lansează o campanie de conștientizare a cetățenilor cu privire la riscurile asociate consumului de droguri și a conducerii sub influența alcoolului.

Unul dintre obiectivele principale ale campaniei este de a informa participanții la trafic cu privire la modificarea Codului Penal.

Astfel, conducătorul auto, aflat sub influența alcoolului sau a substanțelor psihoactive ori fără a deține permis de conducere și care provoacă un accident rutier soldat cu decesul victimei, va fi condamnat la închisoare cu executare, fiind eliminată posibilitatea de a fi condamnat cu suspendarea executării pedepsei.

Actul normativ este cunoscut ca „Legea Anastasia”, denumită astfel în memoria fetiţei de 4 ani care a fost ucisă, pe 1 iunie, în fața casei.

Legea are ca obiect de reglementare completarea art. 91 alin. (3) din Legea nr. 286/2009, astfel încât să nu poată fi dispusă suspendarea executării pedepsei sub supraveghere pentru infracţiunea de ucidere din culpă, dacă aceasta a fost săvârşită ca urmare a conducerii unui vehicul fără permis de conducere sau a conducerii unui vehicul sub influenţa alcoolului sau a altor substanţe.

Astfel, la articolul 91 al legii menţionate este introdus un nou alineat care prevede că: „Nu se poate dispune suspendarea executării pedepsei sub supraveghere în cazul infracţiunilor prevăzute la art. 192 alin. (2) şi (3) dacă acestea au fost săvârşite în condiţiile art. 335 sau 336”.

Activitățile din cadrul campaniei se vor desfășura la nivel național, atât în cadrul evenimentelor publice de amploare, în stațiuni turistice și locuri aglomerate, dar și punctual, pe principalele artere de circulație publică.

PUBLICITATE