Rujeolă în Neamț: 17 cazuri noi confirmate. Focare într-un spital și la o școală

În ultima săptămână, județul Neamț se confruntă cu o creștere alarmantă a numărului de cazuri de rujeolă, 17 noi infecții fiind confirmate la 16 copii și un adult. Au identificat două focare de rujeolă, unul într-o unitate de învățământ și celălalt în Secția de Pediatrie a Spitalului Municipal de Urgență Roman, afectând în total 7 persoane.

„În ultima săptămână, în județul Neamț, au fost confirmate 17 cazuri de rujeolă, la 16 copii și un adult din zonele Roman și Târgu Neamț. Au fost depistate și investigate 2 focare de rujeolă în cadrul unei unități de învățământ din  Roman și în Secția de Pediatrie a Spitalului Municipal de Urgență Roman – în total sunt infectate 7 persoane.” – a transmis DSP Neamț

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ ANUNȚUL DE MAI JOS

De când s-a declarat epidemie de rujeolă la nivel național în decembrie 2023, județul Neamț a înregistrat 23 de cazuri, la persoane cu vârste între 5 luni și 32 de ani.

„Pentru fiecare caz, conform metodologiei, a fost efectuată ancheta epidemiologica pentru depistarea contacților direcți și a fost anunțat medicul de familie in vederea aplicării masurilor antiepidemice. Este foarte important ca în timpul relaționării cu reprezentantul Direcției de Sănătate Publică, în cadrul anchetei  epidemiologice, să fie comunicate toate informațiile solicitate privind contacții, statusul vaccinal al acestora și  orice altă informație relevantă. 

În cazul în care un membru al familiei dumneavoastră a intrat în contact cu o persoană bolnavă de rujeolă,  anunțați imediat medicul dvs. de familie și solicitați-i sfatul.” – a mai precizat DSP


Rujeola (pojarul) este o boală virală extrem de contagioasă, (cu un procent foarte mare, 95% de contagiozitate), determinată de virusul rujeolic, care se manifestă prin febră, erupție, complicaţii frecvente şi  severe. 

Rujeola poate provoca infecții respiratorii, convulsii, infecții ale urechii, inflamarea creierului și leziuni cerebrale.  Rujeola poate fi foarte gravă și poate provoca pierderea auzului, a vederii și chiar deces. Rujeola este mai  periculoasă pentru copiii cu vârsta sub un an, femeile însărcinate și persoanele cu imunitate scăzută. 

Vaccinul ROR este cel mai sigur mod de a proteja copiii împotriva rujeolei! 

Pentru protecția maximă copiii ar trebui să primească vaccinul ROR la vârsta de 12 luni și o a doua doză la vârsta  de 5 ani. Vaccinul ROR se administrează, gratuit, conform Calendarului național de vaccinare, în cabinetul  medicului de familie, tuturor copiilor, cu sau fără certificat de naștere. Începând cu luna decembrie 2023, când a  fost declarată, de către Ministerul Sănătății, epidemie de rujeolă la nivel național, ca măsură de limitare a  efectelor acesteia, este administrată o doză suplimentară copiilor cu vârste între 9-11 luni. 

Vaccinul ROR este sigur și eficace și are foarte puține efecte secundare. 

Limitarea epidemiei de rujeolă și protejarea copiilor împotriva acestei boli care îi poate ucide sau  afecta pe viață nu se poate face decât cu ajutorul părinților. 

Contactați medicul dumneavoastră de familie privind procedura de vaccinare și pentru a afla  informații suplimentare despre vaccinul ROR.

PUBLICITATE