Rugby Club Venus Rifil împlinește 31 de ani

PASIUNE, DISCIPLINĂ, RESPECT, SOLIDARITATE, INTEGRITATE și ATITUDINE, asta înseamnă RUGBY CLUB VENUS, înfiintat pe 15 noiembrie 1991 și care anul acesta împlinește 31 de ani, fiind unul dintre cele mai respectate cluburi la nivel național.

Cu un palmares impresionat, atât pe plan național, cât și internațional, clubul reprezintă astăzi certificatul de naștere al rugby-ului feminin românesc, iar profesorul Eusebiu Popa este cel care, în mai 1996, a înființat prima echipă feminină de rugby din România, iar în august 1996 s-a afiliat Federației Române de Rugby.  

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ ANUNȚUL DE MAI JOS

Rugby Club Venus este o şcoală de sport şi ambiţie, prin care au trecut, mai întâi, generaţii de băieţi, apoi, din 1996, de fete.

Primii doi ani şi jumătate s-a activat pe lângă Fundaţia pentru Tineret. La Cercul Militar sau Casa Armatei, cum mai era cunoscut, se organizau şedinţele teoretice.

Primul antrenament a fost pe platoul de la Cercul Gospodinelor, după care în Ștrand. Antrenamentele s-au desfăşurat şi pe terenul de la Regiment.

În aprilie 1992, s-a participat la prima competiție ”Memorialul «Bebe Boboc»”. În echipă erau copii de la școlile generale nr. 3, 4 şi 12 din Piatra Neamț.

În mai 1996, s-a înfiinţat prima echipă de rugby feminin din ţară, iar primul meci oficial a fost în 1997, pe stadionul ITA.

În anul 2000, fetele s-au clasat pe locul 3 la «Heineken Rugby Sevens», competiţie derulată la Amsterdam (Olanda). În sezonul 2005 – 2006, titlul naţional la rugby feminin, senioare, a ajuns la Piatra Neamț.

În 2006, în Franţa, cu echipa naţională feminină s-a câştigat Grupa B valorică, fiind înregistrată promovarea. Tot în 2006, de data aceasta cu formaţia Venus, s-a obţinut locul întâi la un turneu de rugby în 10, în Belgia.

2013 aduce locul III la Campionatul Naţional de Junioare, după numai 6 luni de antrenament. Doi ani mai târziu, în 2015, nemtencele au participat la «United World Games», din Germania, obținând locul al treilea.

Tot pe podium, s-a clasat echipa și la Rugbylja Cup de la Milano, în 2016.

Palmaresul intern presupune titlurile de campioane naţionale la senioare (2005 şi 2006), vicecampioane naţionale la senioare (2007 şi 2008), locul 3 la junioare (2013), locul 4 la junioare (2012), câştigarea campionatului regional la junioare mici U14, în 2017. 

Echipa de fete a clubului de Rugby Venus a crescut, a excelat și a ajuns la performanță, 2 titluri de campioană națională 2005-2006 și vicecampioană în 2007-2008.

Astăzi, Venus Club se poate lăuda cu reprezentante în echipa națională a României, dar și cu jucatoare la echipele din prima ligă: Loredana Juncanariu, Georgiana Gabor, Diana Mândrilaș și Irina Hîrjete, care este primul comisar român în sistemul european de rugby.

Astăzi, Matzele Negre, un adevărat brand românesc, se antrenează pe terenul de la Bodești, dar și la Stejaru, comuna Pângărați.

Profesorul Eusebiu Popa se încăpățânează să mențină pepiniera de la Neamț și asta numai cu ajutorul unor sponsori, care îndrăgesc acest sport.

Clubul nu a benefiat până acum de finanțare din partea autorităților și doar firmele private au menținut acest vis. Trebuie menționat faptul că, părinții nu plătesc un leu pentru taxe, deplasări, echipament, cantonament sau alte cheltuieli de funcționare a Rugby Club Venus Rifil.

Trebuie punctat și faptul că, acest club nu are sediu, microbuz pentru transportul jucătoarelor la antrenament sau competiții, toate sponsorizările merg doar spre echipă, jucătoare, antrenamente și competiții.  

VASLUI – 25 APRILIE 2021

Lotul actual al Rugby Club Venus RIFIL Piatra-Neamţ este format din Paula Ciorobâtcă (căpitan), Karina Lămătic (vicecăpitan), Izabela Barna, Maria Fulga, Alexandrina Bordoș, Alexandra Popa, Amalia Buftea, Iris Adămoae, Mălina Humă, Karina Pașcu, Denisa Dănilă, Adelina Turică, dar și micutzelemâțenegre: Ayana Pascal, Sofia Pais, Denisa Pais, Andreea Pais, Miruna Pais și Larisa Pais. 

MEMORIALUL ”BREB WILLIAMS” TIMIȘOARA
SĂRBĂTOAREA RUGBYULUI – 50 DE ANI PAȘCANI
CUPA ARADULUI – RUGBY
CANTONAMENT LA MALUL MĂRII NEGRE – IULIE 2021
SIGHIȘOARA – 29 APRILIE 2022
T RGU MUREȘ – 30 APRILIE 2022

FESTIVALUL INTERNAȚIONAL DE FILM ȘI TELEVIZIUNE – Simfest Romania, secțiunea videoclip publicitar, premiul I, producția „𝐑𝐮𝐠𝐛𝐲 𝐂𝐥𝐮𝐛 𝐕𝐞𝐧𝐮𝐬 𝐑𝐢𝐟𝐢𝐥 𝐏𝐢𝐚𝐭𝐫𝐚𝐍𝐞𝐚𝐦𝐭̦„.

PUBLICITATE