Romsilva, despre tăierea pădurilor din Neamț: E vorba despre tăierea copacilor doborâți de vânt

Pădurile din județele Neamț și Harghita, mai exact din Parcul Național Cheile Bicazului – Hășmaș, sunt tăiate doborâte de vânt, susține Romsilva ca răspuns la un amplu material realizat de celebra publicație americană New York Times.

Publicația americană New York Times a realizat un amplu reportaj în pădurile seculare ale României și a arătat că acestea sunt tăiate pentru fabricarea de peleți, exportați apoi în numeroase țări europene (mai ales în Italia). Pentru că peleții ar trebui fabricați din deșeuri, ei sunt considerați biomasă și “sursă de energie regenerabilă”.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ ANUNȚUL DE MAI JOS

“Europa își sacrifică pădurile seculare pentru energie”, titrează New York Times, în reportajul său care încearcă să arate cât de greșită este încadrarea lemnului ars în categoria “energie verde”.

The New York Times a trimis o echipă la Cheile Bicazului, “într-una dintre cele mai vechi păduri de pe continent” pentru a urmări costul ascuns al exportului de peleți pentru foc.

În centrul investigației se află compania Ameco, din Joseni (Harghita), despre care publicația americană spune că a documentat faptul că “își hrănește gaterele din pădurile protejate ale României”.

Reporterii au urmărit buștenii până au fost încărcați “într-un camion marca Ameco”, unul dintre cei mai mari producători de peleți din România. “Producția de peleți oferă posibilitatea de a folosi deșeurile din agricultură și silvicultură”, spune compania pe site-ul său, iar sacii de peleți sunt etichetați ca provenind exclusiv din rumeguș și așchii de lemn.

Numai că jurnaliștii de la The New York Times au observat cum trunchiurile mai multor copaci seculari, tăiați în apropierea muntelui Ceahlău din țară, au sfârșit în mașinăriile de tocat deținute de Ameco.

Ameco a refuzat să le ofere declarații jurnaliștilor.

„Odată ce tai copacii bătrâni, deteriorezi ecosistemele cărora le-au luat secole să se formeze fără intervenția omului”, a declarat Dan-Cătălin Turigă, inginer silvic, pentru The New York Times.

Compania națională Romsilva a reacționat joi la investigația celor de la New York Times despre tăierea pădurilor din România. Romsilva susține că tăierile respective au fost făcute pentru a înlătura copacii doborâți de vânt după un fenomen meteo extrem din 5 februarie 2020.

Comunicatul integral al Romsilva:

În urma apariției articolului ”Europa își sacrifică pădurile seculare pentru energie”, publicat de cotidianul New York Times, în care unul dintre exemple este din România, din Parcul Național Cheile Bicazului – Hășmaș, administrat de Regia Națională a Pădurilor – Romsilva, facem următoarele precizări.

Un fenomen meteorologic extrem, din 5 februarie 2020, a afectat păduri din mai multe județe ale țării, fiind înregistrate doborâturi masive de vânt și rupturi pe circa 1.200 hectare fond forestier din cadrul Parcului Național Cheile Bicazului – Hășmaș, în județele Harghita și Neamț. Din acestea, circa 800 de hectare se află în zona de protecție integrală, iar alte 400 de hectare în zona de conservare durabilă a parcului.

Menționăm că aproximativ 90% din aceste păduri afectate de doborâtura masivă de vânt sunt păduri proprietate privată. Volumul total de lemn doborât de vânt în Parcul Național Cheile Bicazului – Hășmaș a fost de 84 de mii de metri cubi. Pentru că exista riscul major ca în zonele în care s-au înregistrat doborâturile de vânt să-și facă apariția un dăunător, gândacul de scoarță al molidului – Ips typographus, care s- ar fi extins rapid la pădurile sănătoase din jur, Consiliul Științific al Parcului Național Cheile Bicazului – Hășmaș a aprobat înlăturarea arborilor doborâți de vânt, lucrări care sunt în desfășurare.

Aceste lucrări nu sunt tăieri rase programate, așa cum au fost prezentate de publicația New York Times, sunt lucrări legale, autorizate și necesare pentru evitarea riscului de apariție a dăunătorilor de scoarță în pădurile sănătoase din jurul pădurilor calamitate în urma fenomenului meteorologic extrem. De asemenea, afirmația jurnaliștilor americani că s-au exploatat arbori seculari ”din unele dintre cele mai vechi păduri de pe continent” este una falsă, fiind infirmate chiar de către fotografiile care însoțesc articolul respectiv.

Este regretabil că jurnaliștii publicației New York Times nu a întreprins niciun demers pentru obținerea unui punct de vedere al administratorului parcului național și a prezentat în mod denaturat realitatea din teren.

PUBLICITATE