România va continua vaccinarea cu AstraZeneca pentru toate grupele de vârstă.

Coordonatorul campaniei naționale de vaccinare, Valeriu Gheorghiță, a anunțat că România va continua imunizarea cu serul AstraZeneca.

Se continuă vaccinarea cu vaccinul de la AstraZeneca pentru toate grupele de vârstă„, a declarat medicul militar.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ ANUNȚUL DE MAI JOS

Temporizarea sau renunțarea la vaccinare ne poate aduce la forme severe de îmbolnăvire, atât pe noi cât și pe cei din jurul nostru„, a mai spus Gheorghiță.

Valeriu Gheorghiță a precizat că beneficiile vaccinării cu serul de la AstraZeneca-Oxford depășesc riscurile de apariție a evenimentelor trombotice, motiv pentru care se va continua imunizarea.

„Boala se asociază cu un risc considerabil de spitalizare,deces, inclusiv prin evenimente trombotice.

Pe de altă parte, evenimentele trombotice raportate post-vaccinare sunt posibile în cazuri foarte rare, iar beneficiile vaccinării depășesc cu mult riscurile care survin după vaccinare legat de aceste potențiale evenimente trombotice.

Ca atare, având în vedere contextul epidemiologic din România este important să se continue vaccinarea împotriva Covid cu toate produsele vaccinale disponibile.

Este imperios necesar ca un procent cât mai ridicat din populație să se vaccineze cât mai curând posibil pentru a opri efectele acestei pandemii.

Temporizarea sau renunțarea la vaccinare ne poate aduce la forme severe de îmbolnăvire, atât pe noi cât și pe cei din jurul nostru.

Mai mult, ne poate compromite atingerea acelei imunități de grup pe care ne dorim toți să o atingem pentru a stopa efectele pandemiei.

Toate autoritățile din domeniu și specialiștii din sistemul medical monitorizează în permanență toate datele științifice disponibile, atât cele existente cât și cele care urmează să fie publicate privind vaccinarea, indicațiile, profilul de siguranță, datele de eficacitate atât la AstraAeneca cât și la celelalte vaccinuri autorizate, a explicat coordonatorul campaniei de vaccinare.

„Agenţia Europeană confirmă că raportul beneficiu-risc AstraZeneca rămâne pozitiv, a fost identificată o posibilă relaţie de cauzalitate cu formarea de cheaguri de sânge cu caracteristici neobişnuite asociate trombocitelor.

Un alt element improtant, au fost analizate până la dată de 4 aprilie toate cazurile raportate la nivel european şi mondial, fiind înregistrate apoximativ 222 de cazuri de evenimente trombotice şi aici ne referim la tromboză de sinus venos cerebral şi de sistem venos din peste 32 de milioane de doze administrate.

Toate datele echivalează cu o rată de apariţie a acestor evenimente de 0.65 la 100.000 de persoane vaccinate. Combinaţia raportată a cheagurilor de sânge şi a trombozei scăzute este foarte rară iar beneficiile globale ale vaccinării depăşesc riscurile acestor efecte secundare.

Aş vrea să menţionez că directorul executiv al Agenției Europene a Medicamentului a precizat că în urmă analizelor tuturor cazurilor raportate nu s-au identificat de experți factori de risc legate de sex, vârstă, comorbidități, motiv pentru care nu au fost restrânse indicaţiile de utilizare a vaccinului AstraZeneca.

Revenind la situația din România, ştim că pandemia Covid este îngrijorătoare cu circa 4.500 cazuri noi raportate în fiecare zi şi peste 150 de decese zilnic. Din evoluția recentă a pandemiei se constată că, la 100 de oameni diagnosticați, 2.5 persoane decedează, această este rata de fatalitate. Din păcate s-a observat o tendinţă de creştere a gravităţii cazurilor inclusiv în rândul populației tinere”, a mai declarat Valeriu Gheorghiță.

PUBLICITATE