„România este un rai al infractorilor”. Majoritatea PSD-ALDE a adoptat modificările la Codul Penal

Codul de procedură penală a trecut de Camera Deputaţilor luni, 18 iunie. A fost din nou avizat de Comisia Iordache şi a primit, apoi, 175 de voturi „pentru” în plen.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ ANUNȚUL DE MAI JOS

Dintre cei 108 deputaţi ai Opoziţiei, doar 78 au fost în sală şi au votat „împotrivă”. Pentru ca procedura să fie efectuată, programul Camerei Deputaţilor a fost prelungit, luni seară, până aproape de ora 22:00.

Legea urmează să ajungă la preşedintele Klaus Iohannis, pentru promulgare. PNL şi USR au anunţat că vor face sesizări la Curtea Constituţională.

Cele mai importante și controversate modificări care vizează Codul de Procedură Penală, conform hotnews.ro

  • revizuirea hotărârilor judecătoreşti definitive poate fi cerută în cazul în care soluționarea cauzei nu este semnată sau redactată de către judecătorul care a participat la proces
  • termenele pentru exercitarea căilor de atac declarate împotriva hotărârilor pronunțate până la data intrării în vigoare a prezentei legi și pentru motivele prevăzute de aceasta încep să curgă la data intrării sale în vigoare.
  • pentru arestarea preventivă vor fi necesare probe sau indicii temeinice (ex: dacă suspectul a săvârşit o infracţiune, a influenţat martorii sau a încercat să distrugă probe)
  • instanța de apel nu mai poate să dea o pedeapsă cu condamnare unei persoane care a fost achitată în primă instanță decât dacă apar probe noi
  • dezvăluirile în timpul urmăririi penale referitoare la faptele şi persoanele care fac obiectul procedurii sunt interzise, cu excepția cazului în care se justifică interesul public „prevăzut de lege”
  • convorbirile, comunicările sau conversațiile interceptate şi înregistrate, care nu privesc fapta ce formează obiectul cercetării, nu pot fi folosite sau ataşate la dosarul de urmărire penală
  • durata urmăririi penale este redusă la un an. Dacă procurorii nu reușesc în decurs de un an să trimită în judecată persoana în cauză, atunci dosarul se clasează automat
  • denunţurile vor aduce reduceri de pedeapsă doar dacă sunt făcute în maximum 6 luni de la faptă
  • audierea unei persoane nu poate dura mai mult de 6 ore din 24 de ore, iar perioadele de 6 ore nu pot fi consecutive, intervenind un interval de 12 ore
  • se elimină camera preliminară (prin modificări operate la Legea 304 pentru punere în acord)

Unele dintre acestea sunt facute cu dedicație pentru Liviu Dragnea, Dan Voiculescu și alți politicieni, majoritatea însă vor folosi infractorilor de drept comun: criminalilor, hoților, violatorilor, etc.

Modificările operate de coaliția de la putere vor transforma România într-un ”rai al infractorilor”, acuză opoziția, fiind în detrimentul victimelor  acestora.

PUBLICITATE