Roman: Creșterea taxelor și impozitelor, anulată de instanță. Decizia nu este definitivă

Tribunalul Neamț a admis cererea de a anula Hotărârea de Consiliu Local prin care au fost majorate taxele și impozitele locale ale romașcanilor.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ ANUNȚUL DE MAI JOS

Procesul a fost deschis în instanța de contentios – administrativ de Radu Samson (USR Roman) în luna februarie, după ce solicitase, în primă fază, Consiliului Local Roman să anuleze hotărârea. Motivul principal: nu au fost respectate unele obligații prevăzute de Legea 52/2003 privind transparența decizională în administrația publică. (propunerea de a majora taxele și impozitele nu a fost pusă în dezbatere publică pentru o perioadă de 30 de zile)

Conform deciziei pe scurt a instanței, cererea lui Radu Samson a fost admisă în parte, în sensul în care a fost aprobată cererea privind anularea majorării taxelor și impozitelor locale, dar nu și cea privind emiterea unui act prin care să fie rambursate sumele plătite deja de contribuali în plus ca urmare a majorării.

Decizia Tribunalului Neamț nu este definitivă, ea putând fi atacată la Curtea de Apel Bacău după motivarea hotărârii instanței de fond.

Am luat la cunoștință de decizia primei instanțe care stipulează că hotărârea Consiliului Local Roman de majorare a taxelor și impozitelor locale pe anul 2018 s-a făcut fără respectarea procedurii de a supune proiectul de hotărâre în dezbatere publică. Din punctul nostru de vedere, decizia de creștere a nivelului impozitării în municipiul Roman a fost una corectă, deoarece modificările impuse Codului Fiscal ce au provocat necesitatea creșterii taxelor s-au făcut la final de an, astfel încât nu a mai fost timp pentru o a doua dezbatere publică. Practic, s-a atacat în instanță nerespectarea procedurii și nu creșterea efectivă a taxelor, care este clar justificată, iar acest lucru a fost înțeles de cea mai mare parte a romașcanilor, care, în ciuda greutăților, și-au plătit impozitele, știind că efortul cetățenilor se va regăsi în proiectele pe care le dezvoltăm pentru comunitate. Le mulțumesc acestora pentru solidaritate și pentru faptul că au înțeles că nu am avut altă soluție pentru a compensa pierderea a 2 milioane de euro din cauza măsurilor fiscale luate de Guvern și care au afectat activitatea tuturor primăriilor din țară. Vom aștepta motivarea hotarârii si vom ataca decizia primei instanțe la Curtea de Apel Bacău” – este punctul de vedere al primarului municipiului Roman, Lucian Micu, referitor la decizia Tribunalului Neamț.

PUBLICITATE