Rețeta șpăgilor de la PNL Neamț: detalii din rechizitoriul procurorilor DNA (document)

Rechizitoriul liderului PNL Neamț, Mugurel Cozmanciuc, conține detalii prin care procurorii susțin că dovedesc modul în care acesta ar fi făcut trafic de influență, notează G4media.ro, prin intermediul unui document pus la dispoziție de către DNA, în format anonimizat.

Documentul conține o interceptare cu Sorin Emanoil Ciufudean, un om de afaceri din Bistrița, acuzat de procurori că i-ar fi dat mită 500.000 de lei lui Mugurel Cozmanciuc astfel încât să fie numit director la Apele Române un anumit director agreat de omul de afaceri. Ciufudean avea contracte cu Apele Române și era interesat să aibă un om la conducerea instituției publice, potrivit rechizitoriului DNA.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ ANUNȚUL DE MAI JOS

”Avea interesul ca această funcție să fie ocupată de o persoană pe care să o poată controla pentru a-și asigura atât obținerea de contracte, cât și decontarea lucrărilor efectuate (în cuvintele sale „Îl pun pe post și cu demisia la mine în alb. Înțelegi…A lu ăla care îl pui. Adică trebuie să facă ce spui tu, nu ce vrea altul)”, se arată în rechizitoriul DNA.

Potrivit rechizitoriului, Ciufudean i-ar fi dat mită liberalului Cozmanciuc, prin intermediul lui Vlad Marcoci, un fost director la Administrația Bazinală de Apă (ABA) Siret, fost numărul 2 în PSD Neamț, după ce inițial fusese adus de Mugurel Cozmanciuc la PNL Neamț.

Potrivit rechizitoriului DNA, pe vremea guvernării PSD, Marcoci și Ciufudean ar fi tras sfori, astfel încât Marcoci să ajungă director la Apele Române. După căderea Guvernului Dăncilă, instalarea Cabinetului Orban și numirea lui Costel Alexe ca ministru al Mediului, Marcoci și Ciufudean ar fi încercat să-și impună un om la șefia Apelor Române.

Așa i-ar fi dat mită lui Cozmanciuc de la PNL, care îi asigurase că are influență la colegul lui de partid, ministrul Mediului Costel Alexe, potrivit procurorilor DNA.

”În perioada noiembrie-decembrie 2019, Ciufudean Sorin Emanoil și Marcoci Vlad erau convinși de influența pe care Cozmanciuc Corneliu Mugurel o avea asupra lui Alexe Costel, ministrul mediului, apelor și pădurilor, influență ce nu a fost infirmată de Cozmanciuc Corneliu Mugurel pe parcursul discuțiilor purtate cu Marcoci Vlad”, se arată în rechizitoriul DNA.

Aceasta în condițiile în care soția lui Cozmanciuc, Roxana Teodora, era șefă de cabinet la un secretar de stat din Ministerul Mediului. În plus, atât Cozmanciuc, cât și Alexe sunt considerați în zona Moldovei ca fiind oameni ”crescuți” de fostul lider PNL Iași, Relu Fenechiu, fost ministru al Transporturilor, dublu condamnat penal pentru corupție.

????????????????????????????????????

În urmă cu câțive ani, atât Mugurel Cozmanciuc cât și senatorul Eugen Țapu-Nazare (actualul interimar la șefia filialei PNL Neamț) se declarau deosebiți de încântați de venirea lui Vlad Marcoci în rândurile liberalilor:

Mugurel Cozmanciuc: „Sunt bucuros să vă pot anunța astăzi faptul că echipa liberală din Neamț primește în rândurile sale un nou membru: domnul deputat Vlad Marcoci. Domnul deputat Vlad Marcoci se alătură PNL pentru a colabora cu noi, nu s-au făcut negocieri pe funcții, ci susține candidatura mea la Președinția Consiliului Județean. Domnul deputat Marcoci este un deschizător de drumuri. Pe de altă parte, e un mesaj transmis foștilor colegi: E timpul să renunțați la practicile mârșave, la șantaj, la amenințări, pentru că a venit vremea să facem o altfel de politică.”

Eugen Țapu-Nazare: ”„Domnul Vlad Marcoci se alătură echipei liberale câștigătoare. Suntem încrezători că va fi așa pentru că asta ne-o arată și cetățenii. Pe lângă susținerea cetățenilor avem semnale că tot mai multe persoane ni se vor alătura, așa cum a făcut-o domnul Marcoci astăzi. Încă nu o fac pentru că sunt supuși presiunilor, sunt amenințați de cei care au legătură cu PSD. Dar cred că venirea domnului Marcoci ne arată că roata se întoarce și aceste acțiuni de intimidare vor continua.”

Rechizitoriu-anonimizat-Cozmanciuc-s
PUBLICITATE