Rețeaua Fetelor Neînfricate, un nou proiect la Biblioteca Județeană

Biblioteca Județeană „G.T. Kirileanu“ Neamț, în parteneriat strâns cu Fundația Progress, anunță lansarea unui proiect ambițios destinat adolescenților din regiune: „Rețeaua Fetelor Neînfricate”.

Acest proiect, care debutează în aprilie 2024, este conceput special pentru a răspunde nevoilor și provocărilor cu care se confruntă fetele cu vârste între 10 și 16 ani.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ ANUNȚUL DE MAI JOS

Cercetările realizate de Fundația Progress arată o realitate îngrijorătoare: un număr mare de fete sunt victime ale violenței verbale, se confruntă frecvent cu jigniri sau dispreț și privesc cu anxietate spre viitorul lor.

„Rețeaua Fetelor Neînfricate” își propune să schimbe această realitate, oferind tinerelor acces la informații esențiale pentru dezvoltarea lor personală și civică, care nu sunt abordate în cadrul educațional tradițional.

Temele proiectului sunt diverse și acoperă aspecte critice ale dezvoltării adolescente: de la educație pentru sănătate, anxietate, până la cetățenie activă și independență financiară. Specialiștii în domeniu vor prezenta aceste teme prin podcasturi și înregistrări video, iar noțiunile vor fi consolidate prin activități creative și jocuri.

De-a lungul a 12 luni, întâlnirile programate în fiecare miercuri vor oferi un spațiu sigur și încurajator pentru participante, care vor avea ocazia să își dezvolte abilitățile de comunicare, să învețe despre drepturile lor și să se pregătească pentru provocările viitorului.

Culminând cu organizarea unui eveniment civic de către participante, „Rețeaua Fetelor Neînfricate” urmărește nu doar să le educe, ci și să le transforme în agenți activi de schimbare în comunitatea lor.

Mai jos, comunicatul Bibliotecii Județene:

Biblioteca Județeană „G.T. Kirileanu“ Neamț, în parteneriat cu Fundația Progress, lansează, începând din aprilie 2024, un nou proiect pentru adolescente (10-16 ani), numit Rețeaua Fetelor Neînfricate.

Întâlnirile vor avea loc în fiecare miercuri, de la ora 12:30, iar înscrierile se fac, gratuit, la Sălile de lectură și informare bibliografică „Aurel Dumitraşcu, telefon 0233-211524, interior 107, e-mail [email protected].

Proiectul se va derula pe o perioadă de 12 de luni și își propune să capaciteze și să împuternicească adolescente și preadolescente pentru ca ele să facă față mai bine provocărilor aduse de viitor. 

Proiectul se adresează tinerelor cu vârste între 10-16 ani care, potrivit unei cercetări realizate pe un lot de conveniență de peste 100 de respondente, sunt victime ale violenței verbale în proporție de 53%,  sunt  frecvent jignite sau disprețuite 39% dintre ele, iar 47% se gândesc cu îngrijorare la viitorul lor, după cum precizează dr. Camelia Crișan, CEO și cercetător al Fundației Progress. 

Derulat prin biblioteci publice sau școlare, proiectul completează parcursul educațional al fetelor  cu informații cheie care nu sunt abordate la școală: educație pentru sănătate, căutarea identității, anxietate, comunicare asertivă, bullying, discriminare, cetățenie activă, independență financiară,  meseriile viitorului, fake news și fact checking, încălzire globală, trafic de persoane și abuzuri sexuale asupra minorilor.

Temele de discuție sunt prezentate de către specialiști în domeniu sub formă de înregistrări video (podcasturi), iar noțiunile sunt fixate prin activități creative și jocuri. La finalul acestui parcurs, fetele vor organiza un eveniment civic care adresează o nevoie comunitară identificată de ele.

Printr-un astfel de proiect au trecut în anii 2022 și 2023 peste 700 de fete din mediul rural și urban mic din 26 de județe, iar pentru acestea proiectul continuă cu dezvoltarea și aprofundarea unora dintre temele abordate în anii precedenți.

„Prin acest proiect modelăm atitudini de viață și comportamente civice ale tinerelor fete pentru ca ele să devină actori implicați în deciziile care le privesc. Transformăm mezinele fără voce în voci ale comunităților lor“, a declarat Laura Sgârcitu, manager de proiect.

Despre Rețeaua Fetelor Neînfricate

Rețeaua Fetelor Neînfricate este un proiect implementat de Fundația Progress care își propune să contribuie la dezvoltarea adolescentelor prin educație, activism, creșterea respectului de sine și împuternicire.

Despre Fundația Progress

Fundația Progress este o organizație nonguvernamentală, înființată în anul 1996 în Bistrița, județul Bistrița-Năsăud, ce contribuie la dezvoltarea instituțiilor comunitare, a persoanelor și grupurilor vulnerabile și ajută oamenii să devină mai puternici prin educație, tehnologie, cercetare și inovație. Organizația oferă sprijin cetățenilor pentru a evolua, a-și valorifica potențialul și a atinge bunăstarea în comunități durabile și reziliente. Prin parteneriatele create, Fundația Progress se concentrează pe facilitarea învățării pe tot parcursul vieții, transferul inovației, crearea de competențe IT și STEM și dezvoltarea de noi metodologii pentru proiectarea participativă și incluziunea socială. În îndeplinirea obiectivelor și pentru a ajunge la orice grup social organizația folosește bibliotecile publice și spațiile comunitare din sate și orașe ca puncte focale de învățare și centre de inovație socială.

PUBLICITATE