Resurse de 350 milioane de lei în Neamţ pentru Romgaz.

Producătorul de gaze naturale Rom­gaz (simbol bursier SNG) va câş­tiga suplimentar peste 10 mil. euro (45 mil. lei) anual din vânzarea ga­zului de­blocat dintr-un zăcământ din ju­deţul Neamţ printr-o investiţie înce­pută în 2013 şi finalizată ieri, menționează zf.ro.

Romgaz a investit în jur de 60 mil. lei (13,5 mil. euro) acum doi ani în staţia de comprimare Roman după ce studiile geo­logice au arătat că instalaţia ar putea creşte gradul de recuperare a resursei din perimetru. Staţia a fost pusă în funcţiune ieri.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ ANUNȚUL DE MAI JOS

La un preţ mediu al gazului de 699,18 lei pe mia de metri cubi (în se­mes­trul I din 2015), debitul suplimentar ar urma să-i aducă Romgaz încasări de 45 de mi­lioane de lei anual. Întreg ză­că­mântul ar valora astfel 350 milioane de lei.

Comunicat de presă Romgaz:

Proiectul de investiții pentru Stația de Comprimare Roman a fost finalizat cu succes

SNGN Romgaz SA pune în funcțiune o nouă stație de comprimare în județul Neamț, după investiții de peste 57 de milioane de lei (aproape 13 milioane de euro).

Investiția va asigura exploatarea cu eficiență sporită a zăcământului din Structura Roman, având ca efect creșterea factorului de recuperare a gazelor din zăcământ, facilitarea accesului acestora în Sistemul Național de Transport și o mai bună calitate a serviciilor de furnizare și distribuție a gazelor în nordul Moldovei.

SNGN Romgaz va continua să investească în modernizarea și construirea de noi facilități, pentru a menține nivelul cantitativ și calitativ al producție de gaze naturale.

Luni, 12 octombrie 2015, Societatea Națională de Gaze Naturale Romgaz SĂ, prin Sucursala Mediaș, va pune în funcțiune Stația de Comprimare Roman (județul Neamț), investiție inițiată în baza unui studiu de evaluare a resurselor geologice și a performanțelor în exploatare a zăcământului comercial Roman, studiu care a estimat accesul la rezerve suplimentare prin comprimarea gazelor naturale.

Noua facilitate de comprimare de pe Structura Roman asigură accesul la un volum de 500 milioane mcubi de gaze naturale. În urma testelor efectuate, a fost înregistrat un aport de debit de 176.000 m cubi/zi, urmând ca acesta să crească pe perioada exploatării.

Prin finalizarea acestui proiect este compensată scăderea energiei de zăcământ cauzată de depletarea (epuizarea) formațiunilor productive și se realizează o creștere a factorului de recuperare. Totodată, se îmbunătățește semnificativ accesul gazelor în Sistemul Național de Transport, cu efect pozitiv asupra serviciilor de furnizare și distribuție a gazelor în zonele aprovizionate din Structura Roman, inclusiv jumătatea nordică a Moldovei.

Lucrările au început în luna septembrie 2013, iar nivelul investiției s-a ridicat la suma de 57.083.562 lei, mai puțin față de suma estimată inițial, de 58.406.565 lei.

Romgaz alocă resurse în creștere pentru reabilitarea și modernizarea facilităților existente și pentru noi investiții care vizează atingerea performanțelor operaționale necesare menținerii furnizării de gaze la nivelul actual, cât și pentru satisfacerea creșterii consumului.

Despre stațiile de comprimare

Pe măsură ce cantitatea de gaze din zăcământ se împuținează, scade și energia de zăcământ, așa încât este nevoie de o energie mecanică suplimentară, de suprafață, care să faciliteze extracția, transportul și distribuția gazelor naturale.

Procedurile tehnologice necesare se realizează cu ajutorul stației de comprimare. Aceasta ajută la creșterea debitului sondelor și la creșterea presiunii de livrare a gazelor dinspre sondă spre Sistemul Național de Transport și, mai departe, spre consumatori. Nu în ultimul rând, stațiile de comprimare determină atingerea unei valori cât mai mări a factorului de recuperare a hidrocarburilor din zăcământ.

Despre Romgaz

S.N.G.N. ROMGAZ S.A. este cel mai mare producător și principal furnizor de gaze naturale din România. Compania este admisă la tranzacționare pe piața Bursei de Valori din București (BVB) și a Bursei din Londra (LSE). Acționar principal este statul român cu o participație de 70%. Compania are o experiență vastă în domeniul explorării și producerii de gaze naturale, istoria să începând acum mai bine de 100 de ani, în anul 1909.

ROMGAZ face cercetare geologică în scopul descoperirii de noi zăcăminte gazeifere, produce gaz metan prin exploatarea zăcămintelor din portofoliul companiei, depozitează subteran gaze naturale, efectuează intervenții, reparații capitale și operații speciale la sonde și asigură servicii profesioniste de transport tehnologic. Începând cu anul 2013, ROMGAZ și-a extins domeniul de activitate prin asimilarea Centralei Termoelectrice de la Iernut, devenind astfel producător și furnizor de energie electrică.

Biroul de presă Romgaz

PUBLICITATE