Restricții de circulație pe podurile cu probleme din Neamț

Comitetul Județean pentru Situații de Urgență s-a întrunit, astăzi, 14 iunie, pentru a lua unele hotărâri care vizează circulația pe podurile cu probleme din județul Neamț.

Potrivit prefectului Adrian Niță, podurile pe care le-au avut în atenție sunt cele din Tupilați, Girov și Preluca.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ ANUNȚUL DE MAI JOS

„M-am consultat cu administratorii podurilor din judeţ și mă refer la Consiliul Judeţean şi cei de la Secţia Drumuri Naţionale, împreună cu cei de la Inspectoratul de Stat în Construcţii, Sistemul de Gospodărire a Apelor şi Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă. Am dispus să ceară un punct de vedere, de la experţi, în ceea ce priveşte podurile de la Tupilaţi, de la Girov şi Pângărăcior (podul de la Preluca).

Înţeleg că există o expertiză valabilă încă pentru podul de la Girov. Părerea mea este că acolo ar trebui cel puţin interzis accesul autovehiculelor de tonaj mare şi permis doar autoturismelor şi microbuzelor, fără accesul autobuzelor.

Adică undeva până în 7,5 tone, cu excepţia autovehiculelor care se deplasează pentru intervenţii (pompieri, salvare, poliţie, SMURD).

Acolo au fost mai multe licitaţii şi înţeleg că nu s-a înscris nimeni. Au umblat la condiţii şi termene şi doresc să facă mai atractiv acest proiect pentru eventualii ofertanţi. Urmează să fie încărcat pe SEAP şi sperăm ca în două, maxim trei luni de zile să înceapă lucrările la pod.

Înțeleg că deja a fost luată în calcul o rută ocolitoare, chiar prin stânga podului, cu ieşire pe lângă stadionul din Girov. Până atunci, se prefigurează interzicerea autovehiculelor de tonaj mare și cu păstrarea limitării de viteză actuală de maxim 30 de kilometri la oră.

La Tupilaţi, probabil că se va ajunge la interzicerea în totalitate a transportului pentru autovehiculele de tonaj mare şi semaforizat circulaţia pe o singură bandă, doar pentru autoturisme şi vehicule destinate intervenţiilor.

La Pângărăcior, pentru că suntem în plin sezon, am înţeles că vor începe lucrările în partea de jos a podului urmând ca în toamnă – iarnă să urce și în partea superioară.

Discutăm cu agenţii economici care au anunţat că au interesul de a tranzita acest pod să vedem în ce măsură le putem permite accesul eventual după-amiază spre seară şi în perioada nopții, tot semaforizat, tot pe o singură bandă.” – a declarat prefectul Adrian Niță

Legat de situația traficului după prăbușirea podului de la Luțca, în ședința de astăzi s-a discutat și despre ruta ocolitoare din Gâdinți.

„Acolo există o problemă la o intersecție unde au fost semnalate multe incidente rutiere. Le-am semnalat celor de la Drumuri Naționale să ia în regim de urgență în calcul montarea unor semafoare în acea intersecție, pentru a evita eventualele accidente.” – a mai declarat prefectul.

PUBLICITATE