Remus Munteanu, inițiatorul unei legi privind intonarea Imnului Romaniei la evenimentele oficiale

Un proiect de lege care printre inițiatori pe deputatul PSD Neamț, Remus Munteanu, urmăreşte facilitarea însuşirii versurilor imnului de către un număr cât mai mare de cetăţeni la intonarea acestuia.

Astfel, versurile cu Imnul Romaniei vor fi distribuite la toate evenimentele unde se intoneaza acesta.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ ANUNȚUL DE MAI JOS

Potrivit proiectului, pentru a crea posibilitatea participanţilor de a intona imnul naţional, se propune introducerea obligativităţii distribuirii, alături de titlurile de acces la respectivele evenimente (după caz, bilete/tichete de intrare, legitimaţii de acces ori invitaţii), a unor fluturaşi/flyere pe care vor fi tipărite cele 4 strofe ce constituie, varianta prescurtată a imnului naţional.

Totodată, ca alternativă la cele arătate, se propune instalarea în locurile accesibile a unor ecrane pe care să fie proiectat textul celor patru strofe. Consecutiv instituirii acestei obligaţii, se propune şi sancţionarea contravenţională a nerespectării acesteia de către organizatorii respectivelor evenimente.

„Având în vedere faptul că realitatea cotidiană a demonstrat că interpretarea vocală a imnului ridică anumite dificultăţi generate de necunoaşterea ori cunoaşterea incompletă, trunchiată sau aproximativă a textului imnului naţional de către participanţii la acele evenimente unde, în mod obligatoriu, se impune intonarea imnului, prezenta propunere legislativă urmăreşte facilitarea însuşirii versurilor imnului de către un număr cât mai mare de cetăţeni români, dându-se astfel eficienţă prevederilor constituţionale care îi conferă caracter de simbol naţional.” – notează expunerea de motive a propunerii legislative.

Proiectul de lege ar putea fi adoptat tacit de Parlament la începutul anului 2023.

PUBLICITATE