Reforma sanitară propusă de liberalii nemțeni, cu un invitat special

Liberalii din Neamț au organizat astăzi o conferință de presă cu o temă de profund interes pentru comunitate: îmbunătățirea serviciilor medicale oferite de Spitalul Județean de Urgență Piatra-Neamț. Invitatul de marcă al evenimentului a fost managerul Spitalului Județean de Urgență Oradea, pr. dr. Gheorghe Carp, recunoscut pentru abilitățile sale de leadership care au transformat spitalul orădean într-una dintre cele mai performante unități sanitare din țară.

Senatorul Eugen Țapu Nazare a deschis conferința subliniind starea precară a sistemului de sănătate din Neamț, o realitate care necesită acțiuni decisive și imediate. Cu această ocazie, a fost criticată gestionarea deficitară a sistemului sanitar local, ilustrată printr-o analogie sumbră care circulă în rândul comunității.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ ANUNȚUL DE MAI JOS

„La noi în Neamț problemele de sănătate capătă și alte accente pentru că, din nefericire, o spun răspicat sistemul de sănătate este un dezastru și repet un dezastru.

D altfel, a ajuns în Neamț să circule o vorbă tristă: «când pleacă salvarea cu un pacient din de pe Valea Muntelui, trebuie să oprească la Bicaz să ia și un preot». Din nefericire asta e situația actuală.” – a declarat senatorul Eugen Țapu Nazare la începutul conferinței de presă

Managerul Gheorghe Carp, unul dintre cei mai performanți manageri în domeniul sanitar din România și care conduce cel mai mare, mai bine dotat și mai performant spital din România, a împărtășit viziunea sa despre cum colaborarea strânsă între autoritățile locale poate genera îmbunătățiri semnificative în calitatea actului medical.

Acesta a promis implicarea activă în oferirea de consultanță și strategii adaptate nevoilor specifice ale Spitalului Județean din Piatra-Neamț, subliniind importanța unei abordări unitare și a sprijinului consistent din partea autorităților locale.

Mă onorează invitația și încrederea domnului primar și domnului senator. Am venit să ajut. N-am venit nici să judec, nici să critic. Să găsim acele soluții care se pretează la Piatra-Neamț. Nu este o vizită unică pentru că vor mai fi vizite și le-am promis ieri că ori de câte ori este nevoie îmi voi spune părerea. Bineînțeles hotărârea le va aparține, dar având în vedere soluțiile pe care le-am găsit la Oradea, sper să pot contribui la transformarea Spitalului Județean Piatra-Neamț într un spital care să corespundă așteptărilor concetățenilor și a cadrelor medicale.

Am găsit rețeta. Autoritățile locale trebuie să conlucreze pentru a putea să schimbe fața Spitalului Județean.

Eu am toată disponibilitatea cu tot ce știu și tot ce pot. Să dau acele sfaturi care sper să fie acceptate pentru ca spitalul din Piatra-Neamț să fie în secolul 21” – a spus Gheorghe Carp

Primarul Andrei Carabelea a evidențiat necesitatea unei cooperări între Primăria Piatra-Neamț și Consiliul Județean Neamț, precum și disponibilitatea municipalității de a aloca fonduri substanțiale pentru sistemul de sănătate.

În Piatra-Neamț după patru ani de mandat vă pot spune că lucrurile sunt diferite tocmai pentru că abordarea este îngrijorător de diferită.

Orice pas înainte pe care îl facem este urmat de doi pași pe care trebuie să-i facem pe loc ori înapoi, pentru că așa ne conduc alții. Dacă avem investiții avem tot timpul atacuri, blocaje, sabotaje, tot felul de piedici în dezvoltare. Acest lucru trebuie să înceteze.

Spitalul Județean, apa, transportul public, principalele probleme cu care se confruntă orașul sunt astăzi în mâinile altor decidenți și este un paradox pentru că primii interesați să rezolvăm această problemă suntem noi, pietreni. (…)

De trei luni de sport cu colegii din primărie despre disponibilitatea și interesul de investi în sănătate. La nivelul bugetului am identificat posibilitatea de a investi anual între 20 și 50 de milioane lei pentru o instituție de sănătate care să livreze acea calitate despre care avem nevoie

Unica șansă pentru Piatra-Neamț să aibă servicii medicale eficiente este colaborarea dintre primăria Piatra-Neamț și Consiliul județean Neamț pentru a pune la punct acele elemente vulnerabile de la nivelul Spitalului Județean, adică investiții în zona de Primiri Urgențe, ATI,  Pediatrie, Oncologie și așa mai departe.

Adică o prioritizare a acestor nevoi și investiții consistente prin care să punem la punct aceste secții și demarat în paralel bineînțeles un proiect pentru un spital județean nou.” – a spus Carabelea, care a ținut să dea exemplu cel mai complicat proiect din ultimii 60 de ani, noua magistrală de apă, care întâmpină opt luni de întârziere din cauza acțiunilor de boicot de care municipalitatea are parte în mod sistematic.

George Lazăr, președintele PNL Neamț și candidatul partidului pentru funcția de președinte al Consiliului Județean, a criticat gestionarea spitalului sub egida PSD, marcând un angajament ferm al liberalilor de a revitaliza și moderniza serviciile medicale din județ.

Acesta a subliniat nevoia de stabilitate managerială și de o colaborare eficientă între diferitele niveluri ale administrației publice locale, pentru a asigura un sistem sanitar performant, adaptat cerințelor secolului 21.

Cred că e nevoie mai mult ca niciodată în 2024 să avem o participare corectă, o palmă bătută și o strânsă legătură între administrația publică locală reprezentată de primarul Andrei Carabelea și Consiliul Județean Neamț pe care îl vom câștiga pe 9 iunie.

Avem deschidere, suntem oameni tineri și eu și Andrei, cu o viziune comună de a dezvolta și împreună trebuie să facem un parteneriat Primărie – Consiliul Județean în care să investim din două surse eficient în calitatea actului medical, să știm să avem specialiști care se absoarbă Fonduri Europene pentru dotarea spitalului și pentru tot ce înseamnă actul medical.

Încă un aspect extrem de important, să avem mentalitatea, și eu și eu și Andrei, de a găsi cea mai bună resursă umană în actul managerial.” – a spus Lazăr

George Lazăr a amintit cum PSD a schimbat „ca pe șosete” managerii spitalului și i-au „călărit” pe acei manageri pentru a rezolva problemele lor nu problemele spitalului.

„E nevoie de o echipă managerială căreia să-i dai voie să se desfășoare pe o perioadă lungă de timp, să nu intervii în actul managerial și doar să ajuți.

Asta e filozofia și a mea și a lui Andrei și împreună sunt convins că după 9 iunie atât eu la Consiliul Județeancă și Andrei la Primăria Piatra-Neamț, împreună vom putea face lucrul acesta pentru Neamț și pentru nemțeni, cu oameni care ne sfătuiesc și ne învață de bine, cu exemple de bune practici ca Oradea.

Noi considerăm că avem de învățat încontinuu și experiențele și expertiza celor de la Oradea sau din alte părți din țară o primim cu inima deschisă și implementăm proiectele care vedem că sunt de succes în altă parte pentru a avea și în județul Neamț sanitar de calitate.” – a mai precizat Lazăr

PUBLICITATE