Recital „Duo MELOS” la Biblioteca „G. T. Kirileanu” Neamţ

Centrul pentru Cultură și Arte „Carmen Saeculare” și Academia Națională de Muzică „Gheorghe Dima” Cluj-Napoca, Extensia Piatra-Neamț, invită melomanii la recitalul „Duo MELOS”, un eveniment muzical de excepție ce va avea loc miercuri, 3 aprilie 2024, la sala Cupola a Bibliotecii Județene „G. T. Kirileanu” Neamț.

Recitalul va cuprinde lucrări remarcabile de Napoléon Coste, Niccolo Paganini, Maximo Diego Pujol, oferind publicului ocazia de a experimenta virtuozitatea și expresivitatea muzicii de cameră.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ ANUNȚUL DE MAI JOS

Intrarea la eveniment este liberă, încurajând astfel accesul tuturor iubitorilor de muzică la acest spectacol cultural de înaltă clasă.

Mai jos, comunicatul Centrului „Carmen Saeculare”:

Centrul pentru Cultură şi Arte „Carmen Saeculare” şi Academia Naţională de Muzică „Gheorghe Dima” Cluj-Napoca, Extensia Piatra-Neamţ, reiau şirul recitalurilor din cadrul Stagiunii muzicale 2022-2023. Astfel, miercuri 3 aprilie 2024, începând cu ora 17:00, la sala Cupola a Bibliotecii județene „G. T. Kirileanu” Neamţ, melomanii au prilejul unei noi întâlniri cu „Duo MELOS”, formație camerală compusă din Titus Flueraș (vioară) și Constantin Andrei (chitară). Programul muzical cuprinde lucrări de Napoléon Coste, Niccolo Paganini, Maximo Diego Pujol.

Intrarea la eveniment este liberă

***

Titus Flueraş este conferențiar universitar doctor la catedra de vioară a Academiei Naționale de Muzică „Gheorghe Dima” Cluj-Napoca. Absolvent al şcolii de vioară clujene, Liceul de Muzică „Sigismund Toduţă” (1991), şi-a continuat studiile la Academia Națională de Muzică „Gheorghe Dima” şi cursurile de Master, la clasa maestrului Ştefan Ruha.

Titus Flueraş a obţinut numeroase premii la concursuri de vioară, atât naţionale cât şi internaţionale: Premiul I – Timişoara (1986), Premiul II – Bucureşti (1987), Premiul II – Cluj-Napoca (1988), Premiul Special al Fundaţiei „Transilvania” la Concursul „Sigismund Toduţă” (Cluj-Napoca, 2003), Premiul I la Concursul „Citta di Stresa” – Italia (1985, 1986), Medalia de Aur la Johanesbourg – Africa de Sud (1993). De asemenea, a concertat ca solist, cu orchestrele filarmonicilor din Cluj-Napoca, Arad, Satu Mare, Oradea şi a susţinut concerte şi recitaluri în ţară şi în străinătate: Franţa, Italia, Olanda, Austria, Spania, Belgia, Ungaria, Africa de Sud.

În iarna anului 2003, a fost invitat de orchestra Filarmonicii „Mozart” din Viena într-un turneu în China unde a concertat ca solist.

Anul 2009 vine cu o realizare impresionantă: Titus Flueraş este singurul român câştigător al selecţiei mondiale pentru Orchestra simfonică YouTube din cei peste 3000 de candidaţi. Mai mult, a fost desemnat concert-maestrul Orchestrei simfonice YouTube şi concertează cu aceasta la New York, în celebra sală „Carnegie Hall”.

Constantin Andrei este conferenţiar universitar doctor la catedra de chitară a Academiei Naționale de Muzică „Gheorghe Dima” Cluj-Napoca şi a Extensiei Piatra-Neamţ. Are un palmares bogat, participând la diverse manifestări artistice atât în ţară cât şi peste hotare, cum ar fi: Festivalul de chitară clasică de la Sinaia (1983-1990) sau „Primăvara Muzicală”de la Praga (1990).

A participat la cursurile de măiestrie ale chitariştilor: John Duarte, Costas Cotsiolis, Michel Sadanowsky, Pablo Marquez şi Claire Stancu Delerue.

A cântat, ca solist, sub bagheta dirijorilor: Horia Andreescu, Ilarion Ionescu-Galaţi, Petre Sbârcea şi Robert Houlihan.

Are o discografie bogată şi a câştigat numeroase premii la festivaluri şi concursuri. Începând cu anul 1990, este prezent în juriul unor prestigioase festivaluri şi concursuri de chitară din ţară şi, de asemenea, este invitat să susţină recitaluri şi cursuri de măiestrie în Franţa, Italia, Germania, Austria, Spania, Belgia și Serbia.

Din anul 2000, alături de fraţii săi Aurelian şi Adrian, formează un trio de chitare – „Trio Andrei”, susţinând numeroase recitaluri pe scenele celor mai importante instituţii muzicale din ţară.

Numele său mai este legat şi de înfiinţarea la Cluj-Napoca a Festivalului Naţional de Chitară Clasică, în octombrie 2003, iar din 2005 – Festivalul Internaţional de Chitară „Transilvania”, al cărui iniţiator şi director artistic este.

PUBLICITATE