Doi polițiști nemțeni, detașați de la Serviciul Public Comunitar Regim Permise de Conducere și Înmatriculare a Vehiculelor Neamţ la structura similară din Covasna, au fost trimişi în judecată de DNA Braşov în luna iunie 2016. Vezi articolul AICI
Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Brașov au dispus trimiterea în judecată, în stare de arest la domiciliu, a inculpaților:
A. C. A., la data faptelor agent principal de poliție în cadrul Serviciului Public Comunitar Regim Permise de Conducere și Înmatriculare a Vehiculelor Covasna, în prezent delegat la S.P.C.R.P.C.Î.V. Covasna, cu privire la săvârșirea infracțiunilor de:
– luare de mită (15 fapte),
– folosire abuzivă a funcției în scop sexual,
– abuz în serviciu dacă funcționarul a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit (7 fapte),
F. I. C., la data faptelor comisar de poliție în cadrul Serviciului Public Comunitar Regim Permise de Conducere și Înmatriculare a Vehiculelor (S.P.C.R.P.C.Î.V.) Neamț, în prezent detașat la S.P.C.R.P.C.Î.V. Covasna, cu privire la săvârșirea a cinci infracțiuni de luare de mită,
sub control judiciar, a inculpaților:
K. G., instructor auto, cu privire la săvârșirea infracțiunilor de:
– complicitate la luare de mită,
– trafic de influență (2 fapte),
G. E. L., instructor auto, cu privire la săvârșirea infracțiunilor de:
– complicitate la luare de mită (2 fapte),
– trafic de influență (2 fapte),
și în stare de libertate a inculpaților:
N. G., S. M. C., C. C.-Ș., D. M. L., F. I. J. și I. R., cu privire la săvârșirea infracțiunii de dare de mită,
În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:
În perioada 25 ianuarie -28 aprilie 2016, inculpații F. I. C. și A. C. A., având atribuții pe linia de examinare a persoanelor la proba teoretică și practică pentru obținerea permisului de conducere, atât singuri cât și împreună, au pretins și primit de la diferiți candidați printre care și N. G., S. M. C., C. C.-Ș., D. M. L., F. I. J. și I. R., sume de bani cuprinse între 100 lei – 1.000 euro și alte foloase necuvenite.
În același context, în perioada 7 martie 2016-20 aprilie 2016, inculpatul A. C. A., în aceeași calitate de examinator, a obținut favoruri de natură sexuală de la o candidată, în scopul de a face un act contrar îndatoririlor sale de serviciu, respectiv de a o ajuta pe aceasta să completeze chestionarul de la proba teoretică, în timp ce o supraveghea.
Sumele de bani au fost remise celor doi inculpați atât personal cât și prin intermediul inculpaților K. G. și G. E. L., instructori auto la o școală de șoferi.
În perioada 22 februarie – 21 aprilie 2016, inculpații K. G. și G. E. L. au pretins de la mai mulți candidați sume de bani cuprinse între 4.200 lei – 1.500 euro, promițându-le că-i va ajuta să promoveze probele pentru obținerea permisului de conducere, în acest sens susținând că are influență asupra unor examinatori din cadrul Serviciului Public Comunitar Regim Permise de Conducere și Înmatriculare a Vehiculelor Covasna.
În perioada 25 ianuarie – 18 aprilie 2016, inculpatul A. C. A., în aceeași calitate, și-a încălcat atribuțiile de serviciu și dispozițiile legale privind procedura de examinare pentru obținerea permisului de conducere prin indicarea în cazul a șapte candidați, a răspunsurilor corecte la unele întrebări din testul de examinare.
Prin această conduită infracțională a fost creată o vătămare a intereselor legitime ale Direcției Regim Permise de Conducere și Înmatriculare a Vehiculelor din cadrul Ministerului Afacerilor Interne concomitent cu obținerea unui folos necuvenit persoanelor mai sus menționate prin obținerea permiselor de conducere fără a deține cunoștințele teoretice minime necesare, stabilite de legislația în vigoare.
În cauză, procurorii anticorupție au instituit măsura asiguratorie a sechestrului asupra mai multor bunuri imobile și sume de bani ce aparțin inculpaților A. C. A., F. I. C., K. G. și G. E. L..
Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Covasna, cu propunere de a se menține măsurile preventive și asigurătorii dispuse în cauză.
În cauză, procurorii au beneficiat de sprijin de specialitate din partea Direcției Generale Anticorupție.
Facem precizarea că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale și trimiterea rechizitoriului la instanță spre judecare, situație care nu poate să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.