Răsturnare de situaţie – Ministrul Educaţiei susține că mărţişoarele nu sunt interzise în şcoli

Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, intervine în dezbaterea legată de oferirea de flori şi mărţişoare în şcoli cu ocazia zilelor de 1 şi 8 martie. Deşi unele inspectorate au comunicat deja că aceste gesturi sunt intezise, Cîmpeanu afirmă exact contrariul.

Ministerul Educației nu poate să se implice în schimbarea valorii de simbol a unei flori în obiect personal.

O floare nu este un obiect personal, nici măcar un mărțișor nu consider că este un obiect personal. Deci, Ministerul Educației nu dorește și nu poate să se implice în schimbarea unei valori de simbol”, a declarat Sorin Cîmpeanu, ministrul Educaţiei, la Antena 3.

Ideea interdicţiei a apărut ca urmare a includerii în anexa ordinului comun al miniştrilor Educaţiei şi Sănătăţii a unei prevederi referitoare la organizarea sălilor de clasă.

Potrivit actului normativ, este interzis schimbul de obiecte personale în sălile de clasă.

În considerarea acestei norme, mai multe inspectorate au transmis deja şcolilor că mărţişoarele şi florile sunt interzise.

Reamintim că Sorin Ion, secretar de stat Ministerul Educației, a declarat că ordinul comun al miniștrilor Educației și Sănătății prevede regulile din școli în perioada redeschiderii acestora, prevede că este interzis schimbul de obiecte personale:

„Trebuie să avem în vedere că anul ăsta pe locul 1 este siguranţa noastră, a tuturor. Nu putem să ne imaginăm că vom impune reguli de genul ofer un mărţişor cu mănuşa chirurgicală în mâna sau dezinfectează-l înainte. (…)

Nu sunt de acord cu oferirea de mărtişoare. Am putea să trecem peste. Din motive de siguranţă? Da, din motive de siguranţă, nu este indicat.”