Rapoartele desecretizate ale SRI Neamț cu privire la evenimentele din decembrie 1989 din județul Neamț

Dosarul intern al Revoluţiei din 1989, cel aferent implicării cadrelor Securității în evenimentele de acum 33 de ani, a fost desecretizat de Serviciul Român de Informații, care a anunțat, într-un comunicat de presă, că toate documentele pot fi consultate pe site-ul serviciului.

Dosarul declasificat a făcut parte din investigațiile Comisiei „Decembrie 1989″, instituită în anul 1991 la nivelul Senatului României cu scopul de a cerceta evenimentele din Bucureşti şi din ţară din perioada 1- 31 decembrie 1989.

În materialele făcute publice, apar și câteva informații venite spre Structura centrală de la Secția de Informații Neamț.

Astfel, pe data de 28.10.1991, Serviciul Român de Informații, prin diviziunea ”F” – Informatică, trimitea tuturor secțiilor de informații din țară următoarea adresă:

”În vederea întocmirii unei lucrări solicitate de ”Comisia Decembrie 1989” a Senatului României, vă rugăm să ne transmiteți de urgență următoarele documente:

  • copii după sintezele și buletinele informative înaintate în perioada 01-21 decembrie 1989, Serviciului Central de Analiză și Sinteză a Direcțiilor I-a, a II-a și a III-a din fostul Departament al Securității Statului
  • o notă privind activitatea desfășurată în perioada 15-30 decembrie 1989 de fostele organe de securitate din județul dumneavoastră pe toate liniile de muncă

Lucrare este aprobată de conducerea Serviciului Român de Informații și trebuie predată Comisiei până pe 10 noiembrie 1991.”

Secția de Informații Neamț a comunicat Structurii centrale următorul răspuns:

”La ordinul dumneavoastră numărul 0313.331 din 28.10.1991, raportăm următoarele:

Referitor la sintezele și buletinele informative înaintate în perioada 01-21 decembrie 1989 Serviciului Central de Analiză și Sinteză, Direcțiilor I-a, a II-a și a III-a din fostul Departament al Securității Statului, acestea nu pot fi valorificate deoarece au fost distruse, iar majoritatea ofițerilor care aveau astfel de atribuții sunt în rezervă, neexistând posibilitatea refacerilor.

În ceea ce privește activitatea desfășurată de către fostele cadre de securitate perioada 15-30 decembrie 1989 pe linii de muncă, raportăm că s-au înscris în nota obișnuită și a circumstanțelor determinate de evenimentele din țară, fără a se releva aspecte deosebite care să determine măsuri cu consecințe asupra unor cadre, fapte atestate și de verificările efectuate la timpul respectiv de factorii responsabili și ulterior de rapoartele prezentate de fiecare cadru.

Fostele cadre ale serviciului de informații interne, în urma ordinelor primite în perioada de referință, și-au intensificat activitatea de culegerea informațiilor în domeniile stărilor de spirit în rândul autohtonilor și a cetățenilor străini prezenți pe raza de competență, cunoașterea activității și intențiilor celor semnalați și cunoscuți ca deținători de armament și muniții, cu intenții de atentat, evaziune.

După 22.12.1989, în cooperare cu cadre ale Ministerului Apărării Naționale, au fost întreprinse măsuri de verificare a unor zvonuri și sesizări referitoare la acțiuni și prezența unor elemente teroriste în zona Bicazului-Ardelean, Poiana Teiului și zona Almaș.

De asemenea, au fost obținute informații referitoare la stările de spirit ale populației care au fost furnizate noilor organe ale puterii.

Ca măsuri preventive întreprinse în luna decembrie, raportăm că la data de 10.12.1989, a fost atenționat un element, iar la 20 decembrie avertizată o persoană, ambele fiind în atenție, fără a exista ulterior reacții deosebite vis-a-vis de măsurile luate.

Ofițerii din fostul serviciu de contrainformații economice au acționat în principal pentru prevenirea și cunoașterea unor stări de pericol, îndeosebi pe marele platforme industriale, la depozite de armament, muniții, explozivi și substanțe toxice, concomitent cu măsurile de aplicare a prevederilor decretului 400/981.

S-a acționat pentru cunoașterea scopului prezenței unor specialiști ori cetățenii străini în obiective economice, în cooperare cu alte unități sau servicii interesate.

Ca măsură preventivă, la data de 10.12.1989, a fost atenționat un element, fără a exista motive ulterioare de reacție împotriva cadrelor.

Pe linie de contraspionaj au fost intensificate măsurile de cunoaștere a cetățenilor străini sosiți pe raza de activitate, rezultând prezența masivă ori tranzitarea județului de către cei din URSS, aspecte raportate zilnic și din care se relevă tranzitarea județului către Ardeal prin Bicaz Chei – Lacu Roșu – Borsec, precum și spre județul Bacău pe E85.

S-a constatat, de asemenea, intensificarea prezenței turiștilor individuali și a vizitatorilor la rude din țări ca URSS, Germania, Franța și Israel.

În conformitate cu ordinul fost Direcției de contraspionaj, nu au fost identificate persoane care anterior au fost la studii, post asistență tehnică și specializare în străinătate și în raport de suspiciunile existențe fiind luate în verificări în mod organizat.

De asemenea, cadrele fostului serviciu de contraspionaj au participat la verificarea unor sesizări și zvonuri privind prezența la locurile de cazare din județ a unor cetățeni străini pentru stabilirea eventualelor implicări în evenimentele din perioada respectivă, fără a se confirma astfel de date.

Menționăm că în perioada la care ne referim, cadrele întregului organ al fostei securități județene Neamț au executat fără excepție ordinele fostului Departamentul Securității Statului și ale reprezentanților Ministerului Apărării Naționale, fiind consemnate la sediul unității.

 

PUBLICITATE