Raid antidrog în Neamț și alte 2 județe. 24 de percheziții, 40 de mandate de aducere (VIDEO)

Forțele de ordine au pus în aplicare 40 de mandate de aducere și au desfășurat 24 de percheziții domiciliare într-o acțiune coordonată împotriva unui grup infracțional organizat axat pe comercializarea ilegală de droguri.

„La data de 24 martie a.c., polițiștii Serviciului de Combatere a Criminalității Organizate Neamț, împreună cu procurorii D.I.I.C.O.T. – Biroul Teritorial Neamț, au pus în executare 24 de mandate de percheziție domiciliară și 40 de mandate de aducere, în județele Neamț, Bacău și Vrancea, într-o cauză în care se efectuează cercetări privind săvârșirea infracțiunilor de constituire a unui grup infracțional organizat și efectuarea ilegală de operațiuni cu produse susceptibile a avea efecte psihoactive.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ ANUNȚUL DE MAI JOS

Din cercetările efectuate în cauză a reieșit că, în cursul lunii iulie 2023, patru dintre cercetați ar fi constituit un grup infracțional organizat în scopul comercializării substanțelor susceptibile de a avea efecte psihoactive, liderul acestuia având rolul de a coordona, procura, prepara, depozita, dar și de a comercializa astfel de substanțe.

În intervalul iulie 2023 – martie 2024, aceștia au depozitat, manipulat și comercializat diferite cantități de substanțe psihoactive noi (AB-CHMINACA, canabinoid sintetic) către consumatori, din județul Neamț, cu sume între 50 și 100 de lei pentru o doză.

Cu privire la ceilalți cercetați în cauză s-a reținut că, în perioada ianuarie – martie 2024, în baza aceleiași rezoluții infracționale, ar fi procurat, depozitat și vândut substanțe psihoactive (ADB-BUTINACA, MDMB-BUTINACA, 5F-MDMB PINACA, AB-CHMINACA și MDMB-INACA) către consumatori din același județ.” – a transmis Poliția Neamț

Perchezițiile domiciliare au avut ca rezultat descoperirea și confiscarea a 41 de comprimate de culoare albă și albastră, 150 de grame de substanță solidă sub formă de cristale, 300 de grame de substanță vegetală de culoare verde-olive, 7 grame de substanță activă utilizată în prepararea drogurilor, precum și echipamente utilizate în manipularea și distribuția acestora, inclusiv grindere și un cântar de precizie.

„De asemenea, au fost descoperite și ridicate 23 de telefoane mobile, cartele SIM și carduri de memorie, 3 arme supuse autorizării, 2 cartușe de muniție neletală, un sistem de supraveghere audio-video, 5.000 de lei, 3.025 de euro și 50 de lire.

Față de 16 persoane, cu vârste între 18 și 50 de ani, a fiind dispusă măsura reținerii, pentru 24 de ore, acestea fiind cercetate sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de constituire și aderare la un grup infracțional specializat și efectuarea ilegală de operațiuni cu produse susceptibile a avea efecte psihoactive.

Astăzi, a fost sesizat judecătorul de drepturi și libertăți din cadrul Tribunalului Neamț cu propunere de arestarea preventivă a celor 16 persoane, pentru 30 de zile.

De asemenea, procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Biroul Teritorial Neamț au formulat propunerea de arestare preventivă în lipsă a unei alte persoane cercetate, care se sustrage urmăririi penale.

Suportul de specialitate a fost asigurat de Direcția Operațiuni Speciale din Poliția Română.

Acțiunea a beneficiat de sprijinul polițiștilor Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Bacău, Serviciului de Combatere a Criminalității Organizate Vrancea, Inspectoratului de Poliție Județean Neamț și jandarmilor Inspectoratului de Jandarmi Județean Neamț și Grupării Mobile de Jandarmi Bacău.

Facem precizarea că, pe întreg parcursul procesului penal, persoanele cercetate beneficiază de drepturile şi garanţiile procesuale prevăzute de Codul de Procedură Penală, precum şi prezumţia de nevinovăţie.” – au mai precizat polițiștii

PUBLICITATE