Raed Arafat: peste 50% din infecțiile cu coronavirus sunt transmise de asimptomatici

Secretarul de stat, Raed Arafat, a declarat astăzi, la dezbaterile din Comisia Juridică pe Legea carantinei, că potrivit unui studiu făcut de Universitatea Yale, peste 50% din infecțiile cu coronavirus sunt transmise de asimptomatici. 

Pacientul asimptomatic este infectat cu COVID, nu are rost să ne jucăm cu cuvintele. Măsura care s-a luat în România a fost să nu se amestece asimptomatici care sunt potențiali contagioși. 

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ ANUNȚUL DE MAI JOS

Studiul de Universitatea Yale din New York arată că peste 50% din infecțiile cu COVID sunt transmise de asimptomatici. 

Să nu inducem populația în eroare că noi îi închidem în pușcărie pentru că ei sunt cu simptome ușoare fără să îi zicem că dacă mergeți acasă peste 2-3 zile puteți să fiți în stop cardiac.

Problema e complexă. Dacă se decide ca asimptomaticul să stea cu familia, este o decizie medicală. Familia este expusă”, a declarat, la dezbaterile din comisie, Raed Arafat.

Raed Arafat a mai dezvăluit că în această după-amiază, un echipaj mobil de terapie intensivă a fost chemat pentru a salva un pacient în stare foarte gravă, aproape în comă, care s-a externat pe semnătură de la spitalul suport Colentina acum exact o săptămână. Și nu este primul caz de acest fel.

Ultimul caz, acum 30-40 de minute, mesaj de la ora 15:45. COVID pozitiv, externat la cerere de la Colentina, cu simptome minore, la data de 6 iulie, acum este cu oxigenare 70%, cu dispnee, cu Glasgow coma score 8, adică aproape comatos și s-a trimis terapie intensivă ca să poată să-l asiste și să vedem dacă reușește să-l scoată sau nu. Pe altul, acum o zi sau două, tot acelaşi serviciu l-a găsit acasă în stop cardiac şi echipele se expun resuscitând aceşti pacienţi care refuză internarea cu simptome uşoare şi merg acasă, se agravează, nu sunt monitorizaţi adecvat, nu spun medicilor care este starea lor şi că starea lor se agravează, se ţin până în ultimul moment şi familia lor dă telefon la 112 să spună că bolnavul este agravat” – a spus Arafat, la dezbaterea legii carantinei din Comisia juridică a Senatului.

Secretarul de stat a prezentat și legislaţia din mai multe ţări europene:

  • în Finlanda există examinarea sanitară ţintită şi obligatorie, carantinarea persoanelor şi a bunurilor, izolarea, în Austria – carantinarea graduală, Irlanda – detenţia şi izolarea persoanei sursă a infecţiei, în Marea Britanie – detenţia persoanelor posibil infectate, iar în Franţa – posibilitatea izolării persoanelor.
PUBLICITATE