Raed Arafat, despre aglomerația din magazine, odată cu reducerea programului

Raed Arafat, a declarat ieri seară, cum se va evita producerea aglomerației în magazine, în contextul anunțării unor noi măsuri de restricție, printre care reducerea programului magazinelor până la ora 18.00 doar în weekend, acolo unde incidența este de peste 4 cazuri de coronavirus la mie, și pe tot parcursul săptmânii, în localitățile cu incidență de peste 7,5 la mie.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ ANUNȚUL DE MAI JOS

„În primul rând am menționat că o să fie și un ordin al ministrului sănătății și al ministerelor de resort, probabil Ministerul Economiei care vor stabili inclusiv care sunt regulile de număr de persoane în magazin sau în spațiul respectiv și cum se va controla acest lucru.

Dar sfatul pe care îl avem, pentru că sunt convins că vor fi multe discuții.

Aici, când ai ajuns la faza la care la ora 18:00 se închide magazinul, la ora 20:00 trebuie să fii acasă înseamnă că este faza în care agenții economici, toți, birouri, toată lumea trebuie să se gândească la telemuncă, trebuie să se gândească la decalarea programului de muncă, care toate sunt prevăzute legal.

Trebuie să prevadă aceste lucruri. Asta nu înseamnă că noi muncim, totul normal, totul perfect până la ora 18:00, după care toate lumea este la magazin.

Înseamnă că trebuie să ne adaptăm în general. Acest program trebuie să ne trimită către o adaptare la locul de muncă, ca să reducem contactul și acolo.

Regulile sunt prevăzute, trebuie doar respectate. Dacă faci acest lucru, poţi să găsești și momentul în care să te duci la magazin, nu neapărat la ora şase fără cinci, poţi să desemnezi ziua, să spunem că te duci mâine sau poimâine, doar nu o să te duci în fiecare zi.

Acestea sunt, pe lângă folosirea mijloacelor de achiziții online și livrare la domiciliu, inclusiv a produselor esențiale, deci acestea sunt opțiunile. Dar să nu uităm că nu suntem singura țară care ia astfel de măsuri și face acest lucru. Sunt țări care de luni de zile care, de exemplu Franța, au limitat circulația de la ora 18:00, nu de la 20:00.

Să nu uităm că această măsură va fi în majoritatea localităților numai pe perioada weekendului. În rest, va fi aplicat programul care este acum și la care lumea s-a adaptat la el.” – a spus Arafat.

Potrivit noilor restricții aprobate de Guvern pentru limitarea răspândirii infecțiilor cu coronavirus, magazinele vor fi închise de la ora 18:00 în zilele de vineri, sâmbătă și duminică în localitățile cu o rată mai mare de 4 la mia de locuitori, iar acolo unde incidența este mai mare de 7,5 cazuri la mie, măsura se va aplică pe tot parcursul săptămânii.

PUBLICITATE