Racla cu moaștele Sfântului Gheorghe Pelerinul a ajuns la Mănăstirea Văratec

Racla cu moaștele Sfântului Gheorghe Pelerinul a ajuns marți seară la Mănăstirea Văratec, unde vor fi așezate spre cinstire.

Obștea monahală a l-a primit pe Sf. Gheorghe în jurul orei 19:00, informează Mănăstirea pe pagina de Facebook.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ ANUNȚUL DE MAI JOS

Proclamarea canonizării Sf. Gheorghe Pelerinul și a Sf. Ier. Iosif cel Milostiv a avut loc duminică în Catedrala Mitropolitană din Iași în prezența Preafericitului Părinte Patriarh Daniel și a paisprezece ierarhi.

Sfântul Gheorghe a trecut la Domnul în 15 august 1916 și a fost înmormântat în cimitirul din Piatra Neamț. În vara anului 1934, osemintele sale au fost aşezate în gropniţa Mănăstirii Văratec.

Despre felul în care au ajuns osemintele Sf. Gheorghe în mod minunat la Văratec a vorbit Monahia Anatolia Bălăiță într-un interviu acordat pentru Doxologia.

Monahia a povestit cum starețul Mănăstirii Râșca a dezgropat osemintele „galbene ca ceara” și a intenționat să le ducă cu o căruță la așezământul pe care îl păstorea. Însă la intersecția care ducea spre Mănăstirea Văratec caii nu au mai vrut să meargă.

„După ce s-au făcut rugăciuni” istorisește maica Anatolia, „caii au pornit spre Mănăstirea Văratec și nu s-au mai oprit până în parcare”.

Sf. Gheorghe Pelerinul s-a născut în anul 1864, în Şugag (astăzi în judeţul Alba) din părinţi binecredincioşi, pe vremea când Transilvania făcea parte din Imperiul Habsburgic. După ce a trăit paisprezece ani în căsnicie, în anul 1883, cu încuviinţarea soţiei sale, a luat hotărârea să meargă la Ierusalim, ca pelerin, împreună cu mai mulţi ţărani din satul său.

În 1895, dreptcredinciosul Gheorghe a trecut Carpaţii şi s-a aşezat la Piatra Neamţ. A primit o cămăruţă în tumul clopotniţă al bisericii Sfântul Ioan domnesc, lăcaş ctitorit de Sfântul Voievod Ştefan cel Mare, unde a rămas până la sfârşitul vieţii sale.

sursa: basilica.ro
Foto credit: Mănăstirea Văratec
PUBLICITATE