Puiu Mironescu a câștigat la CEDO procesul intentat autorităților pentru că nu a fost lăsat să voteze

Ioan Dumitru (zis „Puiu”) Mironescu, condamnat la 15 ani de închisoare, a câștigat procesul intentat Statului Român la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO).

Puiu Mironescu (48 de ani, din Piatra-Neamț) a dat statul român în judecată pentru că nu a fost lăsat să voteze la alegerile din decembrie 2016 pe când se afla la Penitenciarul Iași. Când a fost condamnat la 15 ani de închisoare nu i s-a interzis și dreptul de a vota.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ ANUNȚUL DE MAI JOS

„Instanța declară admisibilă acțiunea și constată că a existat o încălcare a articolului nr. 3 din cadrul Protocolului nr. 1 a Convenției. De asemenea, instanța decide că o simplă constatare a încălcării drepturilor este suficientă”, au precizat recent magistrații CEDO – notează bzi.ro

Potrivit sursei citate, Puiu Mironescu le-a povestit magistraților europeni că pe 5 februarie 2016 a fost condamnat definitiv la 15 ani de închisoare, iar prin sentință nu i-a fost interzis dreptul de a vota.

În februarie 2016, individul a început executarea pedepsei, el fiind încarcerat în penitenciarele din Iași, Vaslui și Găești.

Fiecare dintre aceste închisori aparțin unor birouri electorale diferite. Totuși, reprezentanții Guvernului României au susținut că, în noiembrie 2016, Ioan Dumitru Mironescu a cerut schimbarea domiciliului său din București, în Piatra Neamț.

Acesta ar fi depus la dosar un act prin care arăta că un proprietar de imobil din Piatra Neamț îi permite să locuiască acolo.

Pe 9 decembrie 2016, autoritățile i-au emis lui Puiu Mironescu o altă carte de identitate, pentru noua lui adresă.

Pe data de 11 decembrie 2016, în timp ce mă aflam în Penitenciarul Iași, nu mi s-a permis să votez la alegerile organizate atunci, pe motiv că nu mă aflam pe teritoriul biroului electoral de care aș fi aparținut. Pe 12 decembrie 2016 am făcut o plângere la judecătorul delegat deoarece mi-a fost încălcat dreptul de a vota. Pe 21 decembrie 2016, plângerea mea a fost înaintată procurorilor de la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Iași. Pe 8 mai 2017, Parchetul a închis dosarul, pe motiv că în cauză nu a fost comisă vreo infracțiune”, a subliniat Ioan Dumitru Mironescu în cererea depusă la CEDO.

În cadrul cererii depuse la CEDO, Puiu Mironescu a cerut și despăgubiri în valoare de 3.500 de euro, drept daune morale, despăgubiri pe care nu le-a obținut.

PUBLICITATE
SURSĂbzi.ro