Propunerea unui deputat de Neamț: Închisoare pentru neplata amenzilor

Persoanele care primesc amenzi şi care nu le plătesc în termen 90 de zile riscă muncă în folosul comunităţii şi ulterior închisoare, potrivit unui proiect înregistrat la sfârșitul lunii mai la Senat de către deputatul PSD Neamț – Neculai Iftimie.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ ANUNȚUL DE MAI JOS

Potrivit propunerii legislative, persoanele sancționate contravențional vor avea la dispoziție pentru plata amenzii, pe lângă termenul inițial de 30 de zile de la rămânerea definitivă a sancțiunii, un termen suplimentar de 60 de zile. Dacă în acest interval, chiar dacă nu plătesc integral amenda, trebuie să-și arate intenția de a achita amenda primită, prin plăți parțiale sau eșalonate. În cazul depășirii termenului suplimentar, instanța va înlocui amenda cu activitate în folosul comunității.

Dacă refuză să facă muncă în folosul comunității, ar putea face chiar și închisoare. „În cazul neprezentării contravenientului la primăria unităţii administrativ-teritoriale, unde îşi are domiciliul stabil, în termen de 48 de ore de la comunicarea sentinţei definitive, primarul se adresează instanţei de judecată care a pronunţat hotărârea, în vederea transformării pedepsei cu închisoarea„, se arată în proiectul de lege.

În expunerea de motive, deputatul Neculai Iftimie susţine că o astfel de măsură ar avea ca efect reducerea cheltuielilor cu urmărirea şi executarea silită a contravenienţilor, ar fi reduse şi chetuielilor cu întocmirea dosarelor de insolvabilitate, a cheltuielilor cu evidenţa specială a acestor dosare și ar creşte încasările la bugetul local, deoarece persoanele ar plăti amenzile de frică să nu facă închisoare.

Propunerea legislativă NU se aplică momentan. Pentru a intra în vigoare, aceasta trebuie adoptată de Parlament, promulgată prin decret prezidențial și publicată în Monitorul Oficial.

PUBLICITATE