Prognoza meteo pe două săptămâni. Vremea în regiunea Moldovei și la munte până pe 18 februarie

Meteorologii estimează pentru următoarele două săptămâni (5 – 18 februarie) o vreme ce se va încadra, în general, în mediile multianuale ale perioadei din calendar, cu temperaturi în scădere faţă de cele înregistrate în ultimele zile, dar şi cu precipitaţii aproape în fiecare zi, cu probabilitate mai mare pentru cantităţi însemnate după data de 7 februarie, în toate regiunile, potrivit prognozei Administraţiei Naţionale de Meteorologie, publicate luni.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ ANUNȚUL DE MAI JOS

ESTIMAREA EVOLUŢIEI VALORILOR TERMICE ŞI A PRECIPITAŢIILOR
ÎN INTERVALUL 5 – 18 februarie 2018

MOLDOVA

Pe parcursul primei săptămâni de prognoză, valorile termice diurne se vor situa, în medie, între 2 și 5 grade, cu cele mai scăzute valori la începutul și sfârșitul săptămânii. Cele mai ridicate valori se vor înregistra la mijlocul primei săptămâni, respectiv în intervalul 7 – 9 februarie, când vremea va fi caldă pentru această perioadă. În cea de a doua săptămână nu vor mai fi variații termice diurne semnificative, iar media regională a temperaturilor maxime se va situa între 0 și 2 grade. Temperaturile minime vor fi negative pe aproape întreg parcursul intervalului de prognoză, urmând a se situa – în medie – între -6 și -2 grade, cu excepția datei de 8 februarie, când valorile nocturne mediate la scara întregii regiuni nu vor coborî sub 0…2 grade.
Probabilitatea pentru precipitații pe arii mai extinse și mai importante cantitativ va fi ridicată în intervalul 7 – 12 februarie, dar acestea se pot semnala și în celelalte zile ale intervalului de prognoză.

LA MUNTE

Pe întreg intervalul de prognoză, valorile de temperatură vor fi negative, atât ziua, cât și noaptea. În zilele de 5 și 6 februarie și în intervalul 12 – 17 februarie, nopțile vor fi geroase, iar media temperaturilor minime se va situa în jurul valorii de -10 grade. Cea mai ridicată temperatură medie nocturnă, de aproximativ -4 grade, se va consemna pe data de 8 februarie. Regimul termic diurn va fi caracterizat prin valori medii cuprinse, în general, între -4 și 0 grade, cu cele mai ridicate valori în intervalul 7 – 10 februarie, când vremea va fi ușor mai caldă decât în mod obișnuit în această perioadă a anului.
Vor fi precipitații în cea mai mare parte a intervalului, cu o probabilitatea mai mare ca acestea să fie importante cantitativ în jurul datei de 10 februarie.

Prognoza meteo pentru toate regiunile – AICI

Estimarea este realizată folosind produsele numerice ale Centrului European pentru prognoze pe medie durată (ECMWF) de la Reading, Anglia. Sunt prognozate temperaturile maxime şi minime, mediate pentru fiecare regiune a ţării şi adaptate local cu modele statistice şi sunt indicate perioadele cu probabilitatea cea mai ridicată de apariţie a precipitaţiilor.

PUBLICITATE