Meteorologii estimează în următoarele două săptămâni o vreme relativ normală pentru această perioadă, cu valori termice în mare parte pozitive pe timpul zilei, respectiv cu temperaturi nocturne de sub zero grade, în timp ce precipitațiile se vor semnala pe arii restrânse, la nivel național, reiese din prognoza Administrației Naționale de Meteorologie, valabilă în intervalul 4 – 17 decembrie
ESTIMAREA EVOLUŢIEI VALORILOR TERMICE ŞI A PRECIPITAŢIILOR
ÎN INTERVALUL 4 – 17 decembrie 2017
MOLDOVA
În nordul zonei vremea va fi ușor mai rece decât în mod normal la jumătatea primei decade a lunii decembrie, cu maxime de 1…2 grade, dar se va încălzi treptat, astfel încât va deveni normală termic până la sfârșitul săptămânii, cu valori de 5…7 grade și chiar mai caldă în weekend, până la 10…12 grade. A doua săptămână de prognoză va marca o creștere ușoară și de scurtă durată a temperaturilor, urmată de o scădere treptată, asfel că în medie se vor înregistra 4…8 grade. Minimele se vor situa în general în registru negativ în prima săptămână, cu valori de -6…-4 grade, dar se vor redresa pe parcursul săptămânii următoare, cu valori în medie de 0…2 grade. Până în data de 10 decembrie precipitațiile vor fi doar cu caracter izolat și slabe cantitativ, apoi își vor face apariția pe spații mai extinse, dar nu se estimează a se înregistra cantități însemnate.
LA MUNTE
Vremea va fi rece în 4, 5 și 6 decembrie, când valorile termice vor înregistra în medie maxime de -8 … -6 grade și minime de -12 … -10 grade. În intervalul 7 – 13 decembrie se estimează o încălzire treptată, astfel că maximele vor atinge medii de 0 … 2 grade și minimele de -6 … -4 grade. Intervalul de prognoză se va termina cu un proces de răcire, ce va determina temperaturi de -2 … 0 grade ziua și în medie -6 grade noaptea. Vor fi ninsori în cea mai mare parte a intervalului. In primele zile, 4 – 7 decembrie, acestea vor fi slabe cantitativ și se vor semnala cu caracter local, iar în perioada 7 – 9 decembrie aria acestora se va restrânge. Din 10 decembrie frecvența acestora va fi în creștere, se vor semnala pe spații mari și posibil însemnate cantitativ.
Estimarea este realizată folosind produsele numerice ale Centrului European pentru prognoze pe medie durată (ECMWF) de la Reading, Anglia. Sunt prognozate temperaturile maxime şi minime, mediate pentru fiecare regiune a ţării şi adaptate local cu modele statistice şi sunt indicate perioadele cu probabilitatea cea mai ridicată de apariţie a precipitaţiilor.