Prognoza meteo pe două săptămâni. Vremea în regiunea Moldovei și la munte până pe 14 ianuarie 2018

Vremea va fi caldă în majoritatea regiunilor, în următoarele zile, iar la munte vremea se va răci, fiind aşteptate valori negative în timpul zilei şi ninsoare până pe 5 ianuarie, reiese din prognoza pe două săptămâni publicată de Administraţia Naţională de Meteorologie, valabilă în intervalul 1 – 14 ianuarie 2018

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ ANUNȚUL DE MAI JOS

ESTIMAREA EVOLUŢIEI VALORILOR TERMICE ŞI A PRECIPITAŢIILOR
ÎN INTERVALUL 1 – 14 ianuarie 2018

MOLDOVA

În prima zi a intervalului vremea va fi deosebit de caldă, cu temperaturi medii maxime la nivel de regiune de 9…11 grade, apoi până în 5 ianuarie vremea se va răci, însă valorile termice se vor menține peste mediile multianuale. La finalul acestei perioade, temperaturile medii diurne vor fi de 4…6 grade, iar cele minime medii se vor situa între -3 și -1 grad. În următoarele 2 zile vremea se va încălzi accentuat, media maximelor diurne se va apropia din nou de 9…10 grade, iar a minimelor nocturne va fi ușor negativă. În ultima parte a intervalului vremea se va răci treptat, apoi nu vor fi variații însemnate de la o zi la alta. Temperaturile din timpul zilei vor ajunge la 2 și 6 grade, iar noaptea se vor situa între -4 și 0 grade, caracterizând o vreme relativ caldă pentru a doua decadă a lunii ianuarie. Probabilitatea pentru precipitații va fi ridicată în intervalul 2 – 4 ianuarie, în special pe data de 2…3, când se pot înregistra cantități mai importante, precum și după data de 8 ianuarie.

LA MUNTE

În primele 5 zile ale intervalului vremea se va răci, astfel că temperaturile medii vor ajunge să fie negative și în timpul zilei. Noaptea, la altitudini mari, valorile termice se vor apropia de pragul gerului (-10 grade). Vor urma 3 zile în care vremea se va încălzi accentuat, apoi va debuta un nou proces de răcire, care va dura până în jurul datei de 11 ianuarie. În ultimele zile ale intervalului de prognoză nu vor fi variații termice semnificative de la o zi la alta. În timpul zilei temperaturile se vor situa în jurul valorii de 0 grade, iar minimele medii ale nopții vor fi cuprinse în general, între -10 și -5 grade. În ansamblu, vremea va fi mai caldă decât în mod normal pe tot parcursul intervalului analizat. Cele mai ridicate șanse de apariție a precipitațiilor, predominant sub formă de ninsoare, vor fi în intervalele de 2 – 5 și 9 – 14 ianuarie.

Prognoza meteo pentru toate regiunile – AICI

Estimarea este realizată folosind produsele numerice ale Centrului European pentru prognoze pe medie durată (ECMWF) de la Reading, Anglia. Sunt prognozate temperaturile maxime şi minime, mediate pentru fiecare regiune a ţării şi adaptate local cu modele statistice şi sunt indicate perioadele cu probabilitatea cea mai ridicată de apariţie a precipitaţiilor.

PUBLICITATE