Prognoza meteo pe două săptămâni. Vremea în regiunea Moldovei și la munte până pe 12 noiembrie 2017

Meteorologii estimează, pentru următoarele două săptămâni, un regim termic în general normal pentru perioada din calendar și doar în dimineața zilei de 1 noiembrie se vor semnala, la nivel național, temperaturi sub media regională, în timp ce ploile își vor face apariția sporadic după data de 3 noiembrie și la intensități diferite în funcție de zonă, relevă prognoza Administrației Naționale de Meteorologie, valabilă în intervalul 30 octombrie – 12 noiembrie.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ ANUNȚUL DE MAI JOS

ESTIMAREA EVOLUŢIEI VALORILOR TERMICE ŞI A PRECIPITAŢIILOR
ÎN INTERVALUL 30 octombrie –12 noiembrie 2017

MOLDOVA

Prima săptămână va debuta cu o vreme rece pentru această perioadă – media regională a valorilor maxime fiind de 7…9 grade, iar a celor minime de -2…0 grade, cu cea mai rece dimineață pe 1 noiembrie. În perioada 2 – 7 noiembrie valorile termice vor crește de la o zi la alta, astfel încât mediile diurne vor atinge 12…13 grade, iar minimele nocturne se vor situa în jur de 3 grade. Ulterior, vremea se va răci treptat, urmând ca spre sfârșitul celei de-a doua săptămîni media maximelor termice să ajungă la 8 grade, iar cea a minimelor la 1…2 grade, valori apropiate de mediile multianuale pentru a doua decadă a lunii noiembrie.
Trecător vor fi ploi slabe și local lapoviță, în prima zi a intervalului. Apoi, va mai ploua în 3 noiembrie și cu o probabilitate destul de ridicată și în unele zile ale intervalului 7-12 noiembrie.

LA MUNTE

În intervalul 30 octombrie – 2 noiembrie vremea va fi rece. Media temperaturilor minime va scădea spre -8…-9 grade, iar maximele termice se vor menține preponderent negative, cu o medie de -4…-1 grad. Ulterior, încălzirea vremii va aduce regimul termic în jurul celui normal, respectiv o medie a temperaturilor maxime de 4…6 grade și minime termice ce se vor încadra, în medie, între -2 și 1 grad.
În primele două zile local și temporar va ninge în cea mai mare parte a zonei. Ulterior probabilitatea pentru precipitații mixte va fi mai ridicată în jurul datei de 3 noiembrie și după data de 6 noiembrie.

Estimarea este realizată folosind produsele numerice ale Centrului European pentru prognoze pe medie durată (ECMWF) de la Reading, Anglia. Sunt prognozate temperaturile maxime şi minime, mediate pentru fiecare regiune a ţării şi adaptate local cu modele statistice şi sunt indicate perioadele cu probabilitatea cea mai ridicată de apariţie a precipitaţiilor.

PUBLICITATE