Prognoza meteo pe două săptămâni. Vremea în regiunea Moldovei și la munte până pe 31 decembrie 2017

Meteorologii estimează în următoarea săptămână o vreme relativ rece pentru această perioadă, cu valori termice în mare parte negative și pe timpul zilei. Începând cu data de 25 decembrie, se estimează o încălzire ușoară și treptată a vremii. Probabilitatea pentru precipitații va fi relativ scăzută, exceptând intervalul 22-23 decembrie când vor fi ninsori slabe cu caracter local, reiese din prognoza Administrației Naționale de Meteorologie, valabilă în intervalul 18-31 decembrie.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ ANUNȚUL DE MAI JOS

ESTIMAREA EVOLUŢIEI VALORILOR TERMICE ŞI A PRECIPITAŢIILOR
ÎN INTERVALUL 18 – 31 decembrie 2017

MOLDOVA

În prima săptămână de prognoză, vremea va fi relativ rece, valorile termice devenind mai scăzute raportat la cele climatologic specifice pentru a doua jumătate a lunii decembrie, cu maxime de -1…4 grade și minime de -7…-3 grade, mediat pe regiune. După data de 25 decembrie, se estimează o încălzire ușoară și treptată a vremii ce se va resimți în special la valorile din timpul zilei, care vor fi de 2…8 grade, nopțile rămânând destul de reci și doar la sfârșitul de an să fie posibilă o nouă scădere de temperatură.
Probabilitatea pentru precipitații va fi relativ scăzută pe tot parcursul perioadei de interes, exceptând intervalul 22-23 decembrie când vor fi ninsori slabe cu caracter local, mai ales în nordul regiunii. Prezentele estimări indică și pentru sfârșitul de an o probabilitate în creștere pentru precipitații mixte.

LA MUNTE

Va fi o vreme rece în cursul primei săptămâni, când sunt de așteptat valori negative pe timpul zilei (în medie -9…-3 grade) și ger noaptea cu un ecart termic mediu de -15…-8 grade. Din 25 decembrie se estimeaza o încălzire ușoară de la o zi la alta, până la temperaturi maxime de -4…2 grade și minime de -10…-4 grade, în medie.
Probabilitatea pentru ninsori, cu caracter local și în general slabe, va fi ridicată în perioada 22-23 decembrie. Prezentele estimări indică pentru sfârșitul de an o probabilitate în creștere pentru precipitații predominant sub formă de ninsoare.

Estimarea este realizată folosind produsele numerice ale Centrului European pentru prognoze pe medie durată (ECMWF) de la Reading, Anglia. Sunt prognozate temperaturile maxime şi minime, mediate pentru fiecare regiune a ţării şi adaptate local cu modele statistice şi sunt indicate perioadele cu probabilitatea cea mai ridicată de apariţie a precipitaţiilor.

PUBLICITATE