Prognoza meteo pe două săptămâni în regiunea Moldovei și la munte – 4 – 17 septembrie 2017

Vremea se va încălzi, începând de marți, în aproape toate regiunile țării, urmând ca după primele zile ale săptămânii viitoare să se răcorească treptat, în unele zone fiind o probabilitate ridicată de ploi, se arată în prognoza Administrației Naționale de Meteorologie (ANM) pentru următoarele 14 zile.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ ANUNȚUL DE MAI JOS

ESTIMAREA EVOLUŢIEI VALORILOR TERMICE ŞI A PRECIPITAŢIILOR
ÎN INTERVALUL 4 – 17 septembrie 2017

MOLDOVA

În intervalul 4- 6 septembrie, valorile medii diurne vor fi în general mai coborâte decât cele climatologic specifice perioadei, acestea situându-se la începutul primei săptămâni în jurul a 22 de grade, apoi în data de 6 septembrie vor scădea spre 20 de grade. Ulterior, temperaturile maxime vor crește treptat de la valori medii în jurul a 24 de grade în zilele de 7 și 8 septembrie până spre valori medii de 28..29 de grade în data de 11 septembrie. În intervalul 12- 17 septembrie vremea va intra într-un proces de răcorire astfel că temperaturile maxime vor avea valori medii în jurul a 23 de grade în 17 septembrie. Minimele vor scădea de la valori medii de 16 grade în 4 septembrie, până spre 11…12 grade. În intervalul 10 – 12 septembrie minimele vor crește ușor de la o zi la alta, spre valori de 15…16 grade, apoi vremea va intra din nou într-un proces de răcire.
Probabilitatea de apariție a ploilor va fi mai ridicată în intervalele 4- 9 respectiv 13- 17 septembrie.

LA MUNTE

În intervalul 4 -12 septembrie temperaturile diurne vor crește de la o zi la alta, spre valori de 18 grade. Ulterior vremea va intra într-un proces de răcire, de la medii în jur de 17 grade în 12 septembrie, spre valori de 12…13 grade la sfârșitul celei de-a doua săptămâni. La începutul intervalului, minimele vor scădea spre 4 grade, apoi vor crește ușor de la o zi la alta spre valori de 9…10 grade, în zilele de 11 și 12 septembrie. În perioada 13-17 septembrie temperaturile minime vor scădea din nou.
Probabilitatea de apariție a ploilor va fi ridicată pe tot parcursul intervalului de prognoză.

Estimarea este realizată folosind produsele numerice ale Centrului European pentru prognoze pe medie durată (ECMWF) de la Reading, Anglia. Sunt prognozate temperaturile maxime şi minime, mediate pentru fiecare regiune a ţării şi adaptate local cu modele statistice şi sunt indicate perioadele cu probabilitatea cea mai ridicată de apariţie a precipitaţiilor.

PUBLICITATE