Prognoza meteo pe două săptămâni în regiunea Moldovei și la munte – 19 iunie – 2 iulie 2017

Temperaturile aerului vor crește în următoarele două săptămâni, urmând să atingă 33 – 34 de grade Celsius în regiunea Munteniei, iar intervalele de instabilitate atmosferică, cu averse și descărcări electrice, vor fi din ce în ce mai puține și semnalate către sfârșitul lunii iunie – începutul lunii iulie, potrivit prognozei Administrației Naționale de Meteorologie (ANM), aferentă perioadei 19 iunie – 2 iulie 2017, dată publicității luni.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ ANUNȚUL DE MAI JOS

ESTIMAREA EVOLUŢIEI VALORILOR TERMICE ŞI A PRECIPITAŢIILOR
ÎN INTERVALUL 19 iunie – 2 iulie 2017

MOLDOVA

Vremea va intra într-un proces de încălzire, astfel încât pe 20 și 21 iunie media regională a maximelor se va situa în jurul valorii de 29 de grade. În 22 iunie se va produce o ușoară răcorire, însă, în week-end, vremea va deveni călduroasă, cu medii ale temperaturilor maxime de 30…32 de grade. În prima parte a celei de-a doua săptămâni nu se vor înregistra variații semnificative ale regimului termic diurn, iar ulterior media maximelor va coborî spre 26…27 de grade. Pe parcursul celor două săptămâni, media temperaturilor minime va fi de 13…15 grade, chiar mai ridicată în intervalul 24-28 iunie, spre 16…17 grade. În intervalele 21 – 22 iunie și 28 iunie – 2 iulie va fi mai ridicată probabilitatea pentru averse, descărcări electrice și local cantități de apă mai însemnate.

LA MUNTE

Vremea se va încălzi, de la o medie a temperaturilor maxime în jur de 16 grade, până spre 22 de grade în intervalul 24 – 28 iunie. În 22 iunie, pe fondul instabilității atmosferice mai accentuate, se va produce o ușoară scădere de temperatură. În același sens vor evolua și temperaturile minime, cele mai ridicate valori urmând să atingă o medie de 12…13 grade. Spre sfârșitul celor două săptămâni de prognoză vremea se va răci ușor, până spre o medie a maximelor în jur de 17 grade și a minimelor de 8…10 grade. Probabilitatea de apariție a averselor, descărcărilor electrice și cantităților de apă local mai însemnate va fi mai ridicată în intervalele 21 – 24 iunie și 27 iunie – 2 iulie.

Estimarea este realizată folosind produsele numerice ale Centrului European pentru prognoze pe medie durată (ECMWF) de la Reading, Anglia. Sunt prognozate temperaturile maxime şi minime, mediate pentru fiecare regiune a ţării şi adaptate local cu modele statistice şi sunt indicate perioadele cu probabilitatea cea mai ridicată de apariţie a precipitaţiilor.

PUBLICITATE