Problema dezinfectanților din Spital, în atenția prefecturii Neamț


Prefectul judeţului, Niculina Dobrilă, a avut, în cursul acestei dimineţi, o întâlnire cu directorul adjunct al Direcţiei de Sănătate Publică, Mirela Grădinaru, pe tema obligaţiilor legale ce revin Direcţiei, referitoare la controlul utilizării biocidelor în spitale.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ ANUNȚUL DE MAI JOS

Directorul adjunct a informat prefectul că, în cadrul acţiunilor tematice de control impuse de Ministerul Sănătăţii, în fiecare an, au fost verificate periodic stocurile de substanţe dezinfectante şi au fost prelevate probe de sanitaţie ( aeromicrofloră şi spălături pe suprafeţe), atât de către Direcţia de Sănătate Publică, cât şi de către specialiştii din cadrul unităţilor spitaliceşti.

La nivelul judeţului, pe trimestrul I, s-au înregistrat un număr de 46 de cazuri de infecţii nosocomiale, faţă de 47 în aceeaşi perioadă a anului 2015. În unităţile sanitare cu paturi din judeţul Neamţ nu s-au înregistrat focare de infecţii nosocomiale, iar valoarea prevalenţei infecţiilor nosocomiale se încadrează în media naţională.

Totodată prefectul a fost informat că, în perioada 29.04 – 4.05.2016, au avut loc controale  în unităţile sanitare cu paturi din judeţ, în cadrul cărora s-au recoltat teste de sanitaţie de pe suprafeţele de lucru şi au  fost verificate stocurile de substanţe dezinfectante existente la nivelul unităţilor spitaliceşti şi achiziţionate de la compania HexiPharma .

Specialiştii Departamentului de Control în Sănătate Publică din cadrul Direcţiei de Sănătate Publică, în data de 7 mai, au recoltat eşantioane de probe din produsele comercializate de compania HexiPharma, probe care au fost predate Inspectoratului Judeţean de Poliţie, în vederea trimiterii lor pentru verificarea eficienţei de către un  laborator de specialitate acreditat.

Totodată, legat de acest subiect, Instituţia prefectului, la solicitarea Ministerul Afacerilor Interne, a cerut autorităţilor locale care au în subordine unităţi spitaliceşti să demareze un audit intern în spitale, cu privire la contractele încheiate cu compania HexiPharma în perioada 2012-2015. Rezultatele auditului vor fi centralizate la nivelul Instituţiei Prefectului şi transmise Ministerului Afacerilor Interne, joi, 12 mai a.c.

PUBLICITATE