Problema apei și incidentul de la Mall, în atenția Prefecturii Neamț


Niculina Dobrilă, în calitate de preşedinte al Comitetului Județean pentru Situații de Urgență (CJSU) a condus şedinţa extraordinară pe care a  convocat-o pentru ieri, 23 mai a.c

Şedinţa a avut pe ordinea de zi prezentarea, analizarea şi aprobarea Planului de măsuri pentru securizarea alimentării cu apă a cetăţenilor din judeţul Neamţ.

La propunerea prefectului ordinea de zi a fost completată cu următoarele teme: prezentarea şi aprobarea Planului Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă  pentru asigurarea resurselor umane, materiale şi financiare necesare gestionării situaţiilor de urgenţă pe anul 2016 ; starea zonelor de protecţie severă ale surselor de apă potabilă din judeţ; informare privind evenimentul petrecut în complexul comercial Galleria Mall în data de 20 mai a.c. .

Planul de măsuri, prezentat de colonelul Ioan Niţică, şeful Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU), cuprinde 32 de măsuri (cu termene şi instituţii/autorităţi responsabile)  care trebuie îndeplinite pentru remedierea neconformităţilor constatate în raportul Grupului de lucru, prezentat în şedinţa anterioară a CJSU.

După prezentare, Planul de măsuri a fost dezbătut de către membrii CJSU şi completat la propunerea, atât a prefectului Niculina Dobrilă , cât şi a reprezentanţilor Sistemului de Gospodărire a Apelor, Inspectoratului Teritorial de Muncă, Consiliului Judeţean, Serviciului Comisariatului judeţean Neamţ al Gărzii Naţionale de Mediu.

În ceea ce priveşte starea zonelor de protecţie severă a surselor de apă potabilă din judeţ prefectul a precizat că am adus-o în discuţie pe ordinea de zi a acestei şedinţe pornind de la o sesizare a unui cetăţean din localitatea Preoteşti, comuna Timişeşti privind lipsa perimetrului de protecţie a sistemului central de alimentare cu apă potabilă din localitate”

Din informaţiile oferite de instituţiile de specialitate, staţia de captare din comuna Timişeşti nu are perimetru de protecţie, permiţând atât accesul public cât şi al animalelor.

Faptul că această staţie de captare  nu are autorizaţie de mediu şi nici autorizaţie sanitară înseamnă că nu este respectat perimetrul sever de protecţie. ApaServ are obligaţia de a asigura un serviciu de calitate cetăţenilor, de fapt, interesul tuturor este să asigurăm apă potabilă şi, pentru aceasta, propun extinderea verificărilor, mai precis Direcţia de Sănătate Publică şi Serviciul Comisariatul judeţean al Gărzii Naţionale de Mediu să efectueze controale, în perioada imediat următoare, la toate  cele 15 captări de apă existente în 13 localităţi din judeţ, pentru a stabili starea de fapt şi de a corecta neconformităţile a spus prefectul Niculina Dobrilă.

Referitor la evenimentul petrecut în complexul comercial Galleria Mall în data de 20 mai a.c., când la un concert al formaţiei Carla s Dreams s-a produs o aglomerare a obiectivului cu spectatori, inspectorul şef al ISU a prezentat  riscurile  posibile la care s-au expus participanţii, dintre care două s-au materializat  (apariţia fenomenelor psihice negative; probleme medicale determinate de lipsa oxigenului şi a temperaturii ridicate).

Totodată s-a făcut prezentarea intervenţiei de salvare a participanţilor (8 adolescenţi şi un copil) şi de evacuare a spaţiului – pentru care au colaborat forţe de la ISU, Jandarmerie şi Poliţie -, precum şi sancţiunile aplicate până în prezent firmei organizatoare ( două amenzi în valoare totală de 15.000 lei).

„Instituţia prefectului a solicitat Oficiului Registrului Comerţului informaţii despre obiectul de activitate al organizatorului evenimentului de la Galleria Mall, iar răspunsul îl vom înainta Inspectoratului judeţean de Poliţie care instrumentează un dosar penal în acest caz a completat Niculina Dobrilă.