Primele nereguli! 14.000 de voturi prin corespondență din diaspora nu au fost validate

Potrivit calculelor Autorității Electorale Permanente, peste 14.000 din cele 35.800 de voturi prin corespondență trimise de către românii din străinătate nu au ajuns la București.

Singura șansă ca aceștia să poată vota este să meargă la cea mai apropiată secție, a spus pentru Libertatea Constantin-Florin Mitulețu-Buică, președintele AEP, pentru că „procesul de înregistrarea a voturilor prin corespondență s-a încheiat pe 3 decembrie”, informează libertatea.ro.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ ANUNȚUL DE MAI JOS

Desre acest subiect, premierul Ludovic Orban a declarat: „Aici au ajuns (…) în jur de câteva sute (…) de plicuri cu voturi exprimate, care au venit după data de 3 decembrie. Ele nu pot fi considerate valide, aşa prevede legea.

Tocmai din cauza asta, când li s-a comunicat că votul nu a fost valid, li s-a transmis şi posibilitatea că pot să voteze şi fizic„, a spus Orban.

39.244 de români din străinătate au trimis cereri pentru a vota prin corespondență la alegerile parlamentare de duminică.

Președintele AEP, Constantin-Florin Mitulețu-Buică, spune că BEC a aprobat și trimis prin Poșta Română 38.500 de voturi către românii din afara granițelor. Până sâmbătă dimineață, doar 21.329 de voturi au fost declarate valide, adică au ajuns în România, iar restul de 14.471 nu se știe ce s-a întâmplat cu ele.

„Plicul NU a fost validat”. Acesta este mesajul pe care l-au primit recent mulți români din străinătate din partea [email protected], o adresă de e-mail care corespunde site-ului unde s-au înregistrat să voteze prin corespondență.

„Poșta Română știe, noi nu avem nicio atribuție pe această parte. Noi le pregătim, le dăm, ei le trimit, le primesc. Este posibil ca serviciul respectiv să nu fi fost recunoscut ca fiind gratuit, totul ține de contractul poștei, nu avem nicio legătură”, a completat șeful AEP.

Citeşte întreaga ştire: 14.000 de voturi, 40% din cele prin corespondență, trimise din diaspora, au fost pierdute. AEP dă vina pe poștă

PUBLICITATE