Primăria va desființa gărdulețele metalice din jurul blocurilor și va tăia toți pomii fructiferi (VIDEO)

Primăria municipiului Piatra-Neamț are în plan o revitalizare a spațiilor verzi din oraș, mai precis cele din jurul blocurilor. Pentru acest lucru se va căuta contractarea serviciilor unei firme specializate în peisagistică. Gărdulețele metalice din jurul blocurilor și pomii fructiferi fiind primii care vor dispărea.

Aceste detalii au fost oferite de viceprimarul Marius Irimia în cadrul emisiunii ”Cafeaua de dimineață” în studioul Mesagerul de Neamț.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ ANUNȚUL DE MAI JOS

Întrebat care este gândirea primăriei referitoare la spațiile verzi din municipiu, viceprimarul Irimia a declarat că se pregătește o Hotărâre de Consiliu Local pentru revitalizarea spațiilor verzi.

Deși primăria are un inginer care de foarte mulți ani se ocupă de spațiile verzi din municipiu și de arhitectura peisagistică, se pare că se dorește contractarea unei firme private, cu un expert peisagist.

Irimia spune că va exista un parteneriat cu Asociațiile de proprietari prin care primăria va amenaja spațiile verzi, iar acestea vor trebui să le întrețină. Ce nu știe viceprimarul este că cele mai mari costuri sunt tocmai cu întreținerea anuală a acestor amenajări.

Dacă primăria va lăsa acest lucru pe seama Asociațiilor, fără a bugeta an de an întreținerea investiției, totul se va duce de râpă. Pentru că asociațiile vor trebui să încarce pe locatari costurile achiziției de scule și manopera întreținerii noilor amenajări făcute de firma specialistă în peisagistică.

Pentru cei care se întreabă de ce orașul arăta mai bine pe vremea lui Gheorghe Ștefan din punct de vedere al curățeniei și al amenajării spațiilor verzi, răspunsul este simplu: atunci era un buget de 12 milioane de lei pentru înfrumusețarea orașului, iar astăzi bugetul este de doar 3 milioane lei.

Așa că poți apela la serviciile celui mai bun arhitect peisagist din Univers, atât timp cât nu ai buget pentru implementare și apoi de întreținere, proiectul va fi doar un balon de săpun sau ocazia ca unele firmulițe să mai încaseze niște bani de la buget.

Conducerea primăriei, prin noul proiect de amenajare a spațiilor verzi din jurul blocurilor va urmări desființarea gărdulețelor din jurul blocurilor și tăierea pomilor fructiferi.

Viceprimarul Irimia spune că a întrebat foarte multă lume despre utilitatea gărdulețelor din jurul blocurilor iar aceștia au ridicat din umeri, spunând că nu văd utilitatea, lucru care i-a întărit ideea că ele trebuie eliminate în totalitate, deși aceste gărdulețe au fost cerute cu ani în urmă tocmai de locatarii blocurilor pentru a proteja spațiile verzi și pe cei care locuiesc la parter.

Pe lângă gărdulețele din jurul blocurilor, pe lista neagră a conducerii primăriei se află și arborii fructiferi, viceprimarul Irimia precizând că cea mai mare parte a acestora vor fi tăiați. Probabil elanul cu care au fost doborâți castanii din oraș va continua și cu pomii fructiferi.

Așadar, urcatul în copaci după ”gorgoaze”, din anii copilăriei, va rămâne doar o amintire în Piatra-Neamț.

Întreaga emisiune poate fi urmărită mai jos:

PUBLICITATE