Primăria Piatra-Neamț va da hrană pietrenilor nevoiași de cel mult 12 lei pe zi

Primăria Piatra-Neamț se laudă că va sprijini persoanele vulnerabile din oraș cu o masă de maximum 12 lei pe zi, asta în condițiile în care prețurile la alimente cresc considerabil de la o lună la alta. 

Primarul Andrei Carabelea a inițiat un proiect de Hotărâre prin care s-a gândit să aloce suma de maximum 12 lei pe zi, reprezentând hrana persoanelor nevoiașe care fac parte din grupuri vulnerabile din Piatra-Neamț, sau care nu au unde locui.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ ANUNȚUL DE MAI JOS

„Nu știm în ce realitate trăiește primarul Carabelea și ce înțelege el că înseamnă 12 lei pe zi pentru o masă.

Ca și comparație, pentru refugiații ucraineni, primăria a plătit 20 de lei pe zi, bani decontați de la bugetul de stat.” – notează MESAJUL.ro

Ironia sorții face ca pe raportul de specialitate al primarului Carabelea să apară următorul text: 

”Domnul Andrei Carabelea propune Consiliului Local aprobarea proiectului de hotărâre privind acordarea serviciilor de hrană persoanelor fără adăpost (…) obiectivul politicilor elaborate este ca toți cetățenii să aibă oportunități egale de a participa în societate, să fie apreciați și valorizați, să trăiască în demnitate, iar nevoile elementare să fie satisfăcute.” Cu cel mult 12 lei pe zi, pentru hrană…

Un alt aspect referitor la deciziile administrației Carabelea se referă la interzicerea sau, mai corect spus, complicarea cu exces de zel a donării de mâncare, haine și bunuri către beneficiarii din centrele sociale de la Speranța sau Dărmănești, unde stau oamenii străzii sau cei mai amărâți dintre pietreni, scriu cei de la ziarpiatraneamt.ro.

Cine vrea să doneze haine, bunuri sau mâncare trebuie de acum să facă o cerere scrisă cu câteva zile înainte, cerere care să fie sau nu aprobată.
Mâncarea, de asemenea, trebuie adusă cu acte de conformitate, adică nu făcută acasă la cineva, ci în bucătării autorizate. De săptămâna aceasta, după introducerea acestor reguli, oamenii din aceste centre nu au mai primit mâncare de la ONG-uri și o parte erau deja zilele acestea la cerșit pe străzi.

De ani de zile, mâncarea pentru acești oameni amărâți a fost asigurată de ONG-uri sau persoane de bine, primăria necheltuind niciun leu. Deja primele reacții au apărut și ONG-ul care de ani de zile ducea periodic pe propria cheltuială mâncare celor din centrele din Dărmănești și de la Speranța și zilnic în sezonul rece celor de la adăpostul de la Speranța a sistat aceste activități, mai notează sursa citată.

PUBLICITATE