Primăria Piatra-Neamț publică o hartă cu domiciliul și numărul de înmatriculare al autoturismelor

Primăria municipiului Piatra-Neamț a anunțat punerea în funcțiune a unei aplicații pe site-ul instituției care permite contractarea locurilor de parcare de reședință (vezi articol AICI).

Site-ul este util și prezintă o hartă a orașului peste care sunt suprapuse parcările din jurul locuințelor, pentru care Primăria a plătit 158.800 lei.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ ANUNȚUL DE MAI JOS

Potrivit MESAJUL.ro, un aspect deloc de neglijat este cel al normelor GDPR care pot fi încălcate prin afișarea în aplicație a numerelor de înmatriculare al celor aproximativ 19.000 de autoturisme.

GDPR definește ca fiind date cu caracter personal orice informații privind o persoană fizică identificată sau identificabilă.

ANSPDCP (Autoritatea Naţională de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal) a precizat faptul că informațiile referitoare la numerele de înmatriculare ale autoturismelor reprezintă totuși date cu caracter personal, deoarece conduc la identificarea în mod indirect a proprietarilor persoane fizice ale vehiculelor respective.

Conform legislației în vigoare, în România acest drept de a verifica un număr de înmatriculare îl are doar poliția rutieră. Publicarea pe internet a numerele de înmatriculare se sancționează cu amenda de către ANSPDCP.

Deși la o primă vedere nu ar fi mare lucru afișarea pe un site al numărului de înmatriculare al câtorva mii de autoturisme alături de adresa de domiciliu, în fapt, se pate petrece următorul lucru:

În urma unui conflict în trafic, este de ajuns ca un șofer să știe în ce cartier locuiți, ca mai apoi, pe baza platformei pusă la dispoziție de către primărie să vă identifice locul de parcare după numărul de înmatriculare. Și nu identifică doar locul de parcare ci și zona în care prorietarul mașinii domiciliază.

„Considerăm că această aplicație poate fi la fel de utilă dacă este trecut doar numărul poziției din parcare și nu numărul de înmatriculare al autoturismului, care, alături de adresa de domiciliu poate duce foarte ușor la identificarea unei persoane.” – spun cei de la MESAJUL.ro

PUBLICITATE