Prima ploaie de meteoriţi din 2021 va fi vizibilă la noapte

O ploaie de meteoriți va lumina cerul în weekend. Fenomenul poartă numele de Quadrantide, iar curentul de meteori se va putea observa în noaptea de sâmbătă spre duminică.

Quadrantidele, una dintre cele mai spectaculoase ploi de stele căzătoare, potrivit NASA, atinge apogeul în noaptea de 2 spre 3 ianuarie și este primul eveniment astronomic remarcabil al anului 2021.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ ANUNȚUL DE MAI JOS

Quadrantidele sunt un curent de meteori (stele căzătoare) ce are radiantul în constelaţia Bootes, lângă Carul Mare.

Maximul curentului este așteptat în ziua de 3 ianuarie.

Este unul din cei mai puternici curenţi de meteori, producând, în timpul maximului, între 100 şi 140 de meteori pe oră, arată Observatorul Astronomic „Vasile Urseanu” din  București.

Viteza lor va fi de 41 de km/s.

Cum pot să văd meteorii?

Pe lângă calitatea de a fi spectaculoase, stelele căzătoare mai au un plus: se văd (numai) cu ochiul liber! Nu aveţi nevoie de instrumente astronomice pentrui a-i observa.

Vă trebuie totuşi puţină răbdare, îmbrăcăminte groasă şi cer senin.

În serile când se produc maximele cureţilor de meteori, ieşiţi afara la ora indicată, aşezaţi-vă confortabil pe un şezlong sau pătură şi aşteptaţi, privind pe cer.

Aşteptaţi 15 minute pentru ca ochiul să se acomodeze cu întunericul şi…nu vor trece nici 5-10 minute şi veţi vedea stelele căzătoare, în funcţie de intensitatea maximului!

Cu cât locul de unde observaţi este mai întunecat, adică nu aveţi lumini împrejur, cu atât veţi vedea mai mulţi meteori.

Dacă nici Luna nu se află pe cer, puteţi observa în condiţii ideale meteorii.

PUBLICITATE