Prima aplicație de numărat berzele, lansată în România. În Neamț s-au identificat deja 14 cuiburi

Aplicația „Uite Barza!” a fost descărcată de 1.500 de români în primele două săptămâni după lansare, care au trimis către Societatea Ornitologică Română amplasamentul a peste 1.200 de cuiburi de barză din toată țara.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ ANUNȚUL DE MAI JOS

În județul Neamț, utilizatorii care au descărcat aplicația au identificat deja 14 cuiburi de barză în localitățile: Bălțătești, Agapia, Bodești, Vânători-Neamț, Dragomirești și Gârcina.
Cuiburile din Neamț le puteți găsi –
AICI

Utilizatorii aplicației trimit și informații foarte importante legate de cuibăritul berzelor: dacă există pericolul ca unele cuiburi să afecteze rețeaua electrică și dacă păsările sunt în pericol să fie electrocutate sau cuibul să ia foc.

Numărătoarea berzelor se face doar la cuib și doar în luna iulie din trei mari motive.
1. În această perioadă puii sunt destul de mari pentru a putea fi observați și diferențiați față de adulți (păsările adulte au ciocul roșu, puii au ciocul negru).
2. Prin numărarea berzelor la cuib, nu pe câmp, ne asigurăm că nu numărăm aceleași păsări de mai multe ori.
3. La începutul lunii august, berzele se strâng în stoluri de câteva sute și apoi părăsesc România, pleacă în cartierele de iernare din Africa.

De AICI puteti descărca versiunea de aplicatie pentru Android (Necesită Android 5.0 sau o versiune ulterioară)

De AICI puteti descărca versiunea de aplicatie pentru iOS. (Necesită  iOS 8.0 sau o versiune ulterioară)

„Prima aplicație din Europa dedicată recensământului berzelor albe are deja peste 1.500 de descărcări. Utilizatorii ei au trimis către Societatea Ornitologică Română locația a peste 1200 de cuiburi de barză din toată țara. Ca număr de observații, cele mai multe înregistrări de cuiburi sunt în Banat și Muntenia. Utilizatorii aplicației trimit și informații foarte importante legate de cuibăritul berzelor: dacă există pericolul ca unele cuiburi să afecteze rețeaua electrică și dacă păsările sunt în pericol să fie electrocutate sau cuibul să ia foc”, a informat Societatea Ornitologică Română (SOR), prin intermediul unui comunicat. – notează Agerpres

La ultimul recensământ național al berzelor (în anul 2014), au fost identificate cu ajutorul voluntarilor și al specialiștilor 5.400 de cuiburi de barză albă. SOR a menționat că aplicația actuală „și-a atins scopul”, chiar dacă prin acest program de „citizen science” nu se va ajunge la aceleași cifre, deoarece utilizatorii au reușit să identifice până acum peste 350 de cuiburi noi, care nu existau în baza de date.

„Recensământul berzelor albe este un proiect al SOR finanțat de companiile Enel și se va încheia pe data de 6 august, la o lună de la lansarea aplicației. După numărătoarea cuiburilor, SOR va transmite către Enel care sunt cuiburile de barză unde pot apărea pene de curent, iar compania va lua măsuri de protejare atât a păsărilor, cât și a rețelei, prin amplasarea de suporturi speciale pentru cuiburile de barză:”, reiese din comunicat.

Cea mai cunoscută pană de curent cauzată de o barză a fost în 1955. Atunci, o pasăre a produs un scurtcircuit care a tăiat curentul în zona Băneasa. Pe aeroport era așteptat să aterizeze conducătorul URSS Nikita Hrușciov, dar avionul său a mai survolat capitala timp de 20 de minute, până a fost remediată pana de curent, a precizat aceeași sursă

Societatea Ornitologică Română (SOR) este cea mai importantă organizație independentă de conservare a păsărilor din România, care lucrează pentru a proteja păsările sălbatice și habitatele lor în România de peste 25 de ani.

sursa: Agerpres
PUBLICITATE