Președintele PNL Neamț, George Lazăr, anunță noi măsuri de sprijin pentru facturile la energie și gaze naturale

Președintele PNL Neamț, George Lazăr, anunță noi măsuri de sprijin pentru facturile la energie și gaze naturale.

Măsurile anunțate de liderul liberalilor nemțeni au fost stabilite, ieri, de premierul Nicolae Ciucă și vor fi aplicate timp de un an.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ ANUNȚUL DE MAI JOS

„Premierul Nicolae Ionel Ciucă a stabilit noi măsuri de protejare a populației și economiei de efectele creșterii prețurilor la energie și gaze naturale.

Vor fi aplicate timp de un an pentru a garanta predictibilitatea și stabilitatea de care cetățenii și mediul de afaceri au nevoie.” – a transmis George Lazăr

Astfel, consumatorii casnici de electricitate din opt milioane de locuințe vor beneficia de sprijin pentru plata facturilor, iar măsuri similare sunt destinate și consumatorilor de gaze naturale.

De altfel, IMM-urile, instituțiile publice, spitalele, școlile, grădinițele, lăcașurile de cult, primăriile, universitățile, ONG-urile vor beneficia de scheme separate de sprijin atât pentru consumul de electricitate, cât și pentru cel de gaze naturale.

„Totodată, ne-am asigurat că România are suficiente stocuri de gaze din depozite pentru gestionarea perioadei sezonului rece.

Avem în vedere și alte măsuri suplimentare a căror aplicare, de la 1 aprilie 2022, să ofere protecție populației și mediului de afaceri, care, timp de un an, vor avea o stabilitate a prețurilor.

Când situația va reveni la normal, vom fi pregătiți cu o piață funcțională și investiții semnificative pentru a crește producția energetică a României.

Partidul Naţional Liberal este alături de oameni si identifică cele mai bune solutii pentru a depăsi actuala criză a utilitătilor.” – a mai spus președintele PNL Neamț

În cadrul unei conferințe de presă, premierul Nicolae Ciucă a punctat noile măsuri:

„Pentru clienții casnici, introducerea unui tarif social de 0,68 lei/kw cu TVA inclus, pentru gospodăriile cu un consum lunar până în 100 kw.

Sunt 4 milioane de gospodării care se încadrează la acest tip de consum. Alte 4 milioane de gospodării, care au un consum lunar de energie electrică între 100 – 300 kw vor beneficia de tariful de 0,8/kw lei cu TVA inclus. Impactul acestui pachet de sprijin este estimat la 3,62 miliarde lei.

Pentru clienții non casnici (IMM-uri – micro, mici și mijlocii, instituții publice,  spitale, școli, grădinițe, lăcașuri de cult, primării, universități, ONG-uri etc, precum și alte instituții, va fi un tarif unic de 1 leu/kw, cu TVA inclus. Impactul estimat pentru măsurile de sprijin al acestor categorii de beneficiari este de 5,54 miliarde lei.

Pentru marii consumatori de energie, se vor aplica scheme de ajutor de stat care vor asigura reducerea costului cu până la 20%. În total, impactul estimat al măsurilor de sprijin pentru consumatorii casnici și non-casnici este pentru electricitate în valoare de 9,16 miliarde lei, până la sfârșitul acestui an.

La gaze naturale, clienții casnici care vor avea un consum anual de până la 1.200 mc, vor beneficia de un tarif de 0,31 lei /kw. Impact estimat: 2,8 miliarde lei.

Pentru consumatorii non casnici , costul gazului natural va fi de 0,37 lei/kw și aici ne referim la IMM-uri – micro, mici și mijlocii, instituții publice,  spitale, școli, grădinițe, lăcașuri de cult, primării, universități, ONG-uri și, de asemenea, instituții similare, excluzând marii consumatori, care vor beneficia de scheme separate. Impact estimat: 2,5 miliarde lei, până la sfârșitul anului.

Total impact estimat pentru măsurile de sprijin pentru plata facturilor la gaze naturale este de 5,3 miliarde lei.

Împreună, aplicarea măsurilor pentru energie electrică, dar și pentru gazele naturale vor avea un impact total estimat de 14,5 miliarde lei, până la finalul anului 2022.

În plus, am decis o serie de măsuri suplimentare pentru piață, pentru a tempera volatilitatea prețurilor, fără a încălca regulile europene, care ar expune România unor proceduri de infringement și ar putea crea dificultăți majore în funcționarea pieței de energie.

1. Introducerea unui impozit suplimentar pentru activitatea de trading pe piața din România, pentru a descuraja tranzacțiile repetate care pot conduce la creșterea prețurilor.
2. Suspendarea certificatelor verzi până la sfârșitul anului 2022 și prelungirea valabilității lor cu perioada suspendată. Această măsură va reduce temporar presiunea fiscală asupra bugetului, care va putea astfel suporta mai bine măsurile de protejare a populației și economiei.
3. Rata profitului pe costul de furnizare va fi de maxim 5% pentru furnizori.

Implementarea acestor măsuri, după 1 aprilie, va permite continuarea sustenabilă a eforturilor statului român de a oferi protecție populației și mediului de afaceri, care, timp de un an, vor avea o stabilitate a prețurilor, cu respectarea pieței libere.

În acest fel, vom fi pregătiți, când situația va reveni la normal, cu o piață funcțională și, extrem de important, investiții semnificative în capacitatea noastră de a crește producția energetică.”

PUBLICITATE