Președintele PNL Neamț: „Elevii nemțeni au nevoie ca dascălii să revină la catedră!”

Comunicat de presă – George Lazăr, Președintele PNL Neamț: „Elevii nemțeni au nevoie ca dascălii să revină la catedră!”

Este un moment tensionat pentru reprezentanții sistemului de învățământ, care a culminat cu o perioadă de grevă prelungită, punând elevii în situația critică de a nu încheia anul școlar curent.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ ANUNȚUL DE MAI JOS

În mod cert, cererile cadrelor didactice sunt juste și bine întemeiate. Înțelegem acest lucru și întotdeauna am susținut un sistem educațional calitativ. Suntem conștienți că educația este condiția primordială a dezvoltării țării noastre, iar ca școala să pregătească temeinic generațiile viitoare, este necesar să investim atât în infrastructura necesară activității educaționale, cât și în pregătirea și remunerarea adecvată a resursei umane, adevăratul motor al sistemului.

Respectăm munca și eforturile tuturor cadrelor didactice din județul Neamț, care au pregătit generații peste generații de elevi performanți, cu care ne mândrim și care au adus rezultate excelente în județul nostru, la fel cum apreciem serviciile personalului auxiliar didactic și personalului nedidactic, care asigură funcționarea optimă a întregului mediu educational. Respectăm, totodată, cererile pe care dumneavoastră le aveți și le considerăm importante, justificate și prioritare.

În ultimele decenii, Partidul Național Liberal a susținut activ reforma în educație, investițiile în sistemul de învățământ și creionarea unei legi a educației care să permită școlii românești să se dezvolte și să performeze la nivelul standardelor europene. Astfel de schimbări necesită timp și un parteneriat social puternic.

În acest moment, Guvernul României înțelege cererile sindicatelor din învățământ și este deschis la consultări în continuare, prioritizând soluționarea optimă a acestei situații. De asemenea, în ședința de Guvern recentă, s-a votat majorarea imediată a salariilor cadrelor didactice în cuantum de 1000 de lei brut și a personalului nedidactic cu 400 de lei brut, raportarea salariilor debutanților la salariul mediu brut pe economie și creșterea etapizată a salariilor începând din 2024.

Răspunsul imediat al Guvernului la cererile sindicatelor de majorare a salariilor cu până la jumătate este limitat de realitățile bugetare și acest lucru nu poate fi schimbat. România trebuie să rămână în echilibru economic, pentru a nu declanșa o criză financiară care ar afecta întreaga sociatate. Limitările bugetare impun guvernanților imposibilitatea de a oferi, în acest moment, promisiunea unor majorări suplimentare, fără a lua în considerare riscurile pe care acest lucru le-ar atrage de la sine pentru întreaga țară, de la blocarea mai multor proiecte mari de investiții până imposibilitatea de a garanta echilibrul economic în perioada următoare.

În această situație, în care se fac eforturi la nivel guvernamental pentru a veni în întâmpinarea cererilor sindicatelor și a crește, etapizat și raportat la posibilitățile economice actuale, veniturile salariale din învățământ, facem appel la dumneavoastră, dascăli dedicați, care ați îndrumat generații de elevi, să reveniți printre aceștia și să îi sprijiniți în importantele etape pe care le parcurg.

Guvernul României rămâne un partener deschis și onest în dialogul social, iar dezbaterile asupra salarizării din învățământ vor continua cu seriozitate. Trebuie însă să rămânem responsabili în fața tuturor cetățenilor, care au nevoie de garanția unei stabilități economice și mai ales în fața elevilor, care au nevoie de dumneavoastră.

Suntem în pragul examenelor naționale, elevii noștri își aleg viitorul cu timiditate și emoții, iar dumneavoastră, dascălii lor, sunteți cei de care au nevoie pentru a-i îndruma, a-i susține și a le deschide noi drumuri, La fel ca ei, ca părinții îngrijorați ai acestora, ne bazăm pe harul didactic cu care sunteți înzestrați pentru a colabora în acest demers și a reveni la catedră.

Dragi dascăli, elevii vă așteaptă în clase!

George Lazăr, preşedinte PNL Neamț

PUBLICITATE