Preşedintele Comisiei Europene propune un salariu minim în toată Uniunea Europeană


Presedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a pledat luni pentru introducerea unui „salariu social minim” mai intai in zona euro, apoi in toate tarile Uniunii Europene

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ ANUNȚUL DE MAI JOS

„Cred ca trebuie peste tot in Europa, in toate tarile membre, incepand cu zona euro, un salariu social minim. Orice munca merita un salariu”, a declarat presedintele executivului european, in cursul unei conferinte organizate la Bruxelles cu privire la drepturile sociale, potrivit Agerpres.

Orice muncă ar fi, trebuie un salariu minim în fiecare țară din UE (…) Același lucru și pentru venitul minim de inserție sau venitul minim garantat, a adăugat el.

„Există în Europa un prag al demnității care trebuie respectat. Acest venit minim nu trebuie să fie același în toate țările noastre. Ar fi aberant să revendici așa ceva”, a recunoscut el.

Cu toate acestea, „să avem în toate legislațiile naționale un salariu social minim și un venit minim garantat îmi pare a fi complementul dimensiunii sociale a Europei”, a subliniat Jean-Claude Juncker.

În opinia fostului premier luxemburghez, care a fost și ministru de finanțe și al muncii în Mare Ducat, acest salariu minim nu ar trebui să meargă „în contrasens cu toate considerațiile care gravitează în jurul competitivității”, o modalitate de a răspund temerilor întreprinderilor mici și mijlocii.

Salariul minim, care există de multă vreme în Franța, a fost generalizat în Germania abia la 1 ianuarie 2015. Prima economie a zonei euro dispunea până atunci de salarii minime, negociate în acordurile pe ramură, care nu acopereau neapărat toate meseriile.

Comisia Europeană intenționează să prezinte în martie propuneri pentru un nou soclu european al drepturilor sociale. Pe de altă parte, Jean-Claude Juncker a anunțat că va organiza un summit social pentru locuri de muncă și o creștere economică echitabilă împreună cu premierul Suediei, Stefan Lofven, pe 17 noiembrie, la Goteborg.

D.M.B.
sursa: Agerpres
PUBLICITATE