Premiați de Mitropolitul Moldovei cu distincţia „Crucea Moldavă” (FOTO)

O familie din comuna Pângărați, localitatea Preluca (Mircea şi Genoveva Nistor), o elevă de 18 ani care locuiește în Piatra-Neamț (Evelina Athina Bichescu) și o elevă refugiată din Ucraina, care locuiește la Seminarul Mănăstirii Neamţ (Kyra Gidirim) au primit ieri, 14 octombrie, „Crucea Moldavă”, distincție oferită de ÎPS Mitropolit Teofan la sărbătoarea Sfintei Cuvioase Parascheva de la Iași. 

După oficierea slujbei liturgice, ÎPS Teofan a oferit distincţia „Crucea Moldavă” unui număr de zece persoane: tineri care s-au remarcat prin rezultate deosebite la învăţătură, dar şi unor vârstnici, care au avut o „vieţuire deosebită”

Cinci din cele zece persoane care au primit distincţia „Crucea Moldavă” sunt elevi olimpici, printre ei fiind şi o tânără născută în Grecia, care locuiește la Piatra-Neamț și care a obținut premiul I la etapa internațională la Olimpiada de Limba Neogreacă.

„Evelina Athina Bichescu, 18 ani, născută în Grecia, a trăit şi a studiat în Atena, iar de la vârsta de 11 ani locuieşte în Piatra Neamţ. Anul trecut a participat la Olimpiada de Limba Neogreacă, la care a ajuns până în etapa naţională, iar în acest an, a reuşit să obţină premiul I la etapa internaţională. O mare provocare pentru Evelina a fost atunci când s-a mutat din Grecia în România, când a făcut tranziţia între două medii diferite şi a trebuit să se adapteze la sistemul de învăţământ românesc. Cu ajutorul familiei şi a profesorilor răbdători a reuşit să facă faţă situaţiei, dar şi să păstreze legătura cu ţara natală, Grecia. Speră să continuie să fie conectată cu ţara de provenienţă, să îşi aleagă o cale profesională potrivită, şi să reuşească să treacă peste toate provocările pe care i le va oferi viaţa.” – este descrierea Mitropoliei

Alte cinci distincţii au fost înmânate unor bătrâni cu vârste cuprinse între 90 şi 104 ani, care, arată ÎPS Teofan, au avut o „vieţuire deosebită”.

Printre ei s-au numărat și o familie din comuna Pângărați, localitatea Preluca: Mircea şi Genoveva Nistor.

„Mircea Nistor, 91 de ani, născut în localitatea Viişoara (Alexandru cel Bun), judeţul Neamţ, s-a căsătorit în 1958 cu Genoveva Iajov, din localitatea Vaduri (Alexandru cel Bun), judeţul Neamţ. În cei 65 de ani de căsătorie, au trei copii şi cinci nepoţi, cele mai fericite clipe din viaţă fiind timpul petrecut în familie cu ocazia sfintelor sărbători şi bucuria apariţiei fiecărui nou membru în familie. Au avut şi momente grele. În anul 2016, Genoveva a avut o intervenţie grea în urma unei boli cumplite, dar cu ajutorul lui Dumnezeu, astăzi este alături de noi. Oameni buni, cu multă credinţă în bunul Dumnezeu, nădăjduiesc să îi ajute Domnul să sărbătorească şi împlinirea a 70, apoi a 75 de ani de împreună vieţuire.” – se mai arată în descrierea Mitropoliei

Totodată, printre cei care au primit aceste distincții se numără și o fată de 18 ani, refugiată din Odessa, Ucraina, care locuiește la Seminarul Mănăstirii Neamţ și care a fost medaliată cu aur la un concurs internaţional de restaurat icoane.

„Kyra Gidirim, 18 ani, din Odessa (Ucraina), provine dintr-o familie cu 4 copii, tatăl ei fiind inginer arhitect, iar mama traducătoare. Din cauza războiului, au trebuit să plece din ţară. Acum părinţii sunt în Germania, iar ea locuieşte la Seminarul Mănăstirii Neamţ. Sub supravegherea doamnei profesor de arte plastice şi patrimoniu cultural, Iuliana Oana Grădinaru, a obţinut Medalia de Aur pentru restaurare icoană la Concursul Internaţional „The small Montmartre” of Bitola-Macedonia 2023. La acelaşi concurs, elevii seminarişti de la Neamţ au obţinut locul al II-lea Best Collection, din 44.000 de lucrări ale elevilor din 71 de ţări. A avut parte de multe momente fericite, unul din ele fiind când s-a revăzut cu părinţii, după un an de despărţire. Atunci a realizat că trebuie să preţuim ceea ce avem şi să mulţumim Domnului pentru tot. Cea mai grea perioadă a fost plecarea de acasă din Odessa şi acomodarea pe locul nou şi să înţeleagă, că nimic nu va mai fi ca înainte. Dar, cu ajutorul Domnului, va trece prin toate. Pentru viitor îşi doreşte o viaţă aici, în România. Aici îi este mai aproape de suflet, mai uşor şi mai drag în comparaţie cu orice altă ţară. Visul ei este să devină traducătoare, precum mama ei. Vrea sa studieze la Bucureşti, să aibă parte de un viitor sigur, cu oportunităţi şi oameni apropiaţi.” – precizează informarea Mitropoliei

Distincția „Crucea Moldavă” și a fost acordată mirenilor, adică celor din afara clerului. Cu toții au primit pe lângă distincție și o biblie și o diplomă. Premierea este deja o tradiție în ziua de hram a Sfintei Parascheva.

Conform ultimelor estimări ale Jandarmeriei, la moaștele Sfintei Parascheva din Iași s-au închinat peste 319.000 de oameni, iar alți 45.000 sunt încă la rând, fiind vorba, cel mai probabil, de un record.

 

PUBLICITATE