Prefectura Neamț – pregătiri pentru asigurarea încălzirii containerelor din Văleni


Instituţia prefectului, prin intermediul consilierului pentru problemele romilor,  monitorizează implementarea acţiunilor din Strategia de incluziune socială a cetăţenilor români de etnie romă. Una dintre aceste acţiuni se referă la identificarea şi rezolvarea problemelor cu care se confruntă etnia romă.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ ANUNȚUL DE MAI JOS

In acest sens, la iniţiativa Instituţiei prefectului, astăzi, 10 octombrie a.c., a avut loc o întâlnire cu preşedintele Consiliului judeţean, Ionel Arsene,  primarul municipiului Piatra Neamţ, Dragoş Chitic, inspectorul şef al Inspectoratului Judeţean de Poliţie, Paul Costel Tablan, inspectorul general al Inspectoratului Şcolar, Viorel Stan, directorul Direcţiei de Asistenţă Socială Piatra Neamţ, Ana Berea, directorul executiv al Poliţiei Locale Piatra Neamţ, Eugen Pancu şi un reprezentant de la Locativserv  Piatra Neamţ.

«Pentru că se apropie sezonul rece şi sunt necesare pregătiri specifice şi având în vedere problemele ridicate de cetăţenii de etnie romă din cartierul Valeni II, am invitat la discuţii factorii de decizie şi care au responsabilităţi în domeniu, de la nivelul judeţului nostru. Conform legislaţiei şi în contexul descentralizării la nivel local, principalele responsabilităţi pentru asigurarea unor condiţii decente de locuit pentru persoanele vulnerabile, revin primăriei» a spus prefectul Niculina Dobrilă.

În cadrul întâlnirii au fost discutate problemele identificate la faţa locului, de către consilierul pentru problemele romilor, cea mai urgentă pentru perioada imediat următoare fiind asigurarea încălzirii a 24 de containere în care locuiesc aproximativ 96 de persoane, din care 52 sunt copii. Din cele 24 de familii care locuiesc în containere, 15 beneficiază de venitul minim garantat, 6 primesc alocaţia de stat pentru copii, o familie primeşte pensie iar 2 familii nu au niciun venit.

Totodată s-a discutat despre necesitatea efectuării de verificări privind identitatea persoanelor care locuiesc în aceste containere, existenţa contractelor de închiriere  şi iniţierea de demersuri pentru intrarea lor în legalitate.

„Am profitat de această întâlnire şi am pus în discuţie şi alte două subiecte importante pentru judeţul nostru. Este vorba despre introducerea sistemului de supraveghere video pentru prevenirea infracţionalităţii în general şi mai ales a celei rutiere. Deasemenea, în urma discuţiei pe care am avut-o duminică cu şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, prezent la festivitatea de înmânare a Drapelului de Luptă Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă, am informat pe cei prezenţi la întâlnire despre posibilitatea realizării a trei platforme de aterizare pentru elicopterele SMURD, la Piatra Neamţ, Roman şi Tîrgu Neamt a mai spus Niculina Dobrilă, prefectul judeţului.

D.M.B.
PUBLICITATE