Prefectura Neamț așteaptă documentele oficiale pentru încetarea mandatului a 3 primari

În urma informaţiilor preluate din presă privind situaţia apărută în trei unităţi administrativ teritoariale ale judeţului Neamţ – condamnarea  primarilor aleşi din localităţile Băltăteşti şi Pipirig, de către instanţele judecătoreşti, şi respectiv, respingerea recursului formulat de primarul din localitatea Agapia împotriva raportului Agenţiei Naţionale de Integritate în care era acuzat de conflict de interese administrativ –, prefectul judeţului Neamţ, Niculina Dobrilă, face următoarele precizări:

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ ANUNȚUL DE MAI JOS

Până în momentul de faţă, în Instituţia prefectului nu au ajuns documentele oficiale cu privire la situaţia celor trei primari, aşa cum prevede legea aleşilor locali pentru emiterea ordinului de încetare a mandatului de primar, înainte de expirarea duratei normale de mandat. În cazul primarului de la Agapia  a fost emisă o soluţie a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) cu privire la conflictul de interese administrativ în care s-a aflat primarul ales, nefiind încă redactată o hotărâre a ÎCCJ. Procedural, sancţiunea admnistrativă de încetare a mandatului de primar, în baza ordinului prefectului, se aplică după ce Agenţia Naţională de Integritate ne va comunica raportul însoţit de hotărârea ICCJ. În ceea ce priveşte situaţia primarilor din localităţile Bălţăteşti şi Pipirig se aplică prevederile art. 16 al.(1) şi (2) din  Legea 393/2004, mai precis, prefectul emite un ordin prin care constată încetarea de drept a mandatului primarului, ordin care va avea la bază un referat semnat de secretarul localităţii precum şi actele din care rezultă motivul legal de încetare a mandatului.

Astfel, suntem în continuare în aşteptarea actelor oficiale necesare emiterii ordinului prefectului, iar dacă acestea întârzie să apară Instituţia prefectului va face demersuri de solicitare a acestora către instituţiile abilitate să le emită

PUBLICITATE