Prefectul Niculina Dobrilă, videoconferință pe tema inundațiilor


Prefectul judetului, Niculina Dobrila, subprefectul Gheorghe Neculae si  membrii Comitetului Judetean pentru Situatii de Urgenta, au participat, astazi 21 iunie a.c. la videoconferinta susținută de Prim Ministrul României, Dacian Ciolos pe tema inundatiilor si a fenomenelor meteo periculoase petrecute in ultimele zile.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ ANUNȚUL DE MAI JOS

In cadrul videocoferintei au fost solicitate rapoarte, din partea tuturor județelor,  privind urmările ultimelor fenomene meteorologice periculoase care au afectat o bună parte din teritoriul țării, îndeosebi: localități izolate, gospodării afectate grav cu persoane evacuate, situații punctuale în care se solicită sprijin din partea autorităților centrale.

Totodata s-a solicitat accelerarea procesului de evaluare a pagubelor, din cele două intervale în care s-au produs inundații, grindină, furtuni violente, astfel încât, până la ședința de Guvern din 29 iunie a.c. să fie centralizate datele disponibile, la nivelul întregii țări. Datele vor fi analizate pentru a decide sprijinul guvernamental necesar, menit să se adauge eforturilor autorităților administrației publice locale de eliminare a urmărilor acestor fenomene meteo periculoase. Vor avea prioritate acele comunități care au mobilizat deja propriile resurse pentru refacerea infrastructurii și ajutorarea populației afectate.

Pe lângă posibilitatea ajutorului din Fondul de intervenție la dispoziția Guvernului, cetățenii pot primi ajutoare de urgență în urma unor anchete sociale.

Pentru județul Neamț, conform raportului operativ privind efectele fenomenelor hidrometeorologice periculoase produse în data de 18.06.2016, situatia se prezinta astfel: 6 comune afectate (Bodești, Războieni, Ștefan cel Mare, Văleni, Dragomirești, Crăcăoani)   cu 15 sate, 70 de gospodării ( din care 3 locuințe)  si 23 de anexe gospodărești afectate, 8 fântâni colmatate, 7 beciuri inundate. Au fost deasemenea afectate 7 poduri, 0,02 km de drum național, 3,60 km drum județean, 6 km de drumuri comunale,  10,7 km de drumuri sătești, afectate; 2 ha teren arabil, 0,1 km de canal de desecare și 0,3 km albie colmatată.

“Pe langa cele 3 comisii constituite prin ordin al prefectului care au evaluat pagubele produse în 42 de localități in urma fenomenelor meteo periculoase din perioada 25 mai – 4 iunie, alte 2 comisii,  au evaluat pagubele produse în 7 localități, ca urmare a fenomenelor meteo periculoase care au avut loc  in intervalul 9 – 16 iunie. Pentru ultimele evoluții, astăzi va fi emis un ordin prin prin care se vor constitui alte 2 comisii ce vor analiza datele din teren. Sub rezerva că nu vor mai avea loc alte situații de urgență, județul nostru va finaliza centralizarea  datelor privind pagubele produse în termenul solicitat de Primul Ministru. În funcție de acestea și cu o analiză riguroasă a fiecărui tip de ajutor necesar, vom promova proiecul de hotărâre de Guvern pentru a solicita sprijin financiar de la nivel guvernamental în completarea eforturilor autorităților administrației publice locale și județene, a spus prefectul județului Niculina Dobrilă.

PUBLICITATE