Prefectul Niculina Dobrilă a condus astăzi, 24 martie, ședinţa lunară a Colegiului prefectural


Prefectul judeţului, Niculina Dobrilă, a condus, astăzi 24 martie a.c., şedinţa lunară a Colegiului prefectural.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ ANUNȚUL DE MAI JOS

Pe agenda întâlnirii Colegiului prefectural s-au aflat  următoarele teme: informare privind măsurile întreprinse pentru creşterea gradului de conformare fiscală a contribuabililor şi combaterea formelor de evitare a declarării și plăţii obligaţiilor fiscale;  depunerea cererii unice de plată pe suprafaţă – vegetal şi zootehnie – Campania 2016.

          “Pentru această primă întâlnire am ales două domenii de interes public. Înainte însă de a intra în prezentările propriu-zise aş dori să vă  informez că am finalizat seria de întâlniri, pe care am iniţiat-o imediat după instalarea mea, cu fiecare serviciu public deconcentrat. M-am documentat asupra activităţii dumneavoastră şi am aflat priorităţile de etapă. În același timp am luat notă de o serie de probleme, pentru care s-a solicitat sprijinul instituției noastre. Vă promit că vom analiza și, pe rând, în limitele oportunității și ale legii, vom găsi o rezolvare pentru fiecare” a spus prefectul Niculina Dobrilă, în deschiderea întâlnirii.

          În legătură cu măsurile întreprinse pentru creşterea gradului de conformare fiscală a contribuabililor şi combaterea formelor de evitare a declarării și plăţii obligaţiilor fiscale, directorul  Administratiei Judetene a Finantelor Publice Neamt (AJFP) a prezentat Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr. 44/2015 privind acordarea unor facilităţi fiscale care a suscitat un interes sporit în rândurile contribuabililor, ca urmare a posibilităţii acestora de a obţine anularea penalităţilor de întârziere şi a unei cote semnificative din dobânzile şi majorările de întârziere datorate pentru obligaţiile lor fiscale restante la data de 30 septembrie 2015.

De la intrarea in vigoare a ordonanţei si până la finele lunii februarie, la AJFP Neamţ si serviciile fiscale teritoriale au fost depuse un număr de 1149 notificări de la persoane fizice si persoane juridice care intenţionează să beneficieze de efectele ordonanţei 1012 decizii de amânare la plată a penalităţilor de întârziere, a cotei de 54,2% din dobânzi si 77,1% din majorările de întârziere, în valoare totală de 4,87 mil.lei, sumă care reprezintă în prezent valoarea maxima a obligaţiilor fiscale care urmează a fi anulate. Tot pana sfârşitul lunii februarie, au fost emise un număr de 104 decizii de anulare a obligaţiilor accesorii, pentru suma de aproximativ 1 mil.lei.

În ceea ce priveşte cererile unice de plată  campania 2016  – directorul Agenţiei pentru Plăţi şi Intervenţii în Agricultură Neamt a informat că, primirea cererilor se face începând cu data de 1 martie până la data de 16 mai a.c.(fără penalizări) cu posibilitatea prelungirii până la data de 10 iunie (pentru perioada 17.05-10.06.2016 se aplică o penalizare pentru suma de plată de 1% pe zi lucrătoare). Totodată a fost prezentată legislaţia naţională relevantă privind cererea unică de plată, precum şi lista zonelor eligibile pentru măsurile de mediu și climă ale PNDR 2014 – 2020, în judeţul Neamţ.

La finalul întâlnirii prefectul Niculina Dobrilă a atras atenţia asupra necesităţii asigurării ordinii publice şi a siguranţei cetăţenilor, în Ziua Bunei Vestiri şi în zilele Paştelui catolic.

De asemenea, prefectul a solicitat instituţiilor care se ocupă de sănătatea publică – Direcţia de Sănătate Publică, Comisariatul Judeţean pentru  Protecţia Consumatorilor, Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru  Siguranţa Alimentelor – să sporească gradul de supraveghere, în această perioadă.

“Sărbătorile presupun o cantitate mai mare de produse specifice care vor ajunge la consumatori. Ca de fiecare dată oamenii trebuie să se bucure de aceste sărbători în liniște și siguranță. Este destul de cald şi pericolul toxiinfecțiilor alimentare este ridicat” a spus prefectul judeţului.

Prefectul a mai informat membrii Colegiului prefectural asupra activităţilor ce au fost deja efectuate în vederea organizării alegerilor locale, asupra acţiunilor de verificare a stării de igienă a localităţilor şi a cursurilor de apă ce se vor finaliza în luna aprilie a.c. şi asupra necesităţii armonizării  activităţilor de control pentru evitarea suprapunerilor dintre controalele realizate de comisii mixte şi cele planificate de organele ierarhic superioare ale instituţiilor cu acest domeniu de activitate.

.        Totodată, în urma unei corespondenţe transmisă instituţiei noastre de la Ministerul Afacerilor Internei, prefectul a atras atenţia celor prezenţi asupra necesităţii respectării cerinţelor internaţionale privind drepturile omului pentru a evita orice formă de discriminare ce poate să apară în instituţiile publice în activitatea de relaţii publice și de elaborare a comunicatelor publice.

COMUNICAT DE PRESĂ

PUBLICITATE