Prefectul de Neamț, sprijin pentru familia a cărei locuință a fost distrusă de incendiu

Prefectul județului Neamț a mobilizat autoritățile pentru oferi un acoperiș deasupra capului familiei a cărei locuință a fost distrusă de un incendiu.

Incendiul a avut loc marți, când la ora 14:18, pompierii au fost solicitați să intervină pentru stingerea unui incendiu produs la o locuință din satul Șoimărești din comuna Drăgănești.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ ANUNȚUL DE MAI JOS

La locul solicitării s-au deplasat pompierii voluntari din cadrul SVSU Drăgănești și pompierii militari din cadrul Detașamentului Târgu Neamț cu trei autospeciale de stingere și o ambulanță SMURD.

La sosirea forțelor de intervenție incendiul se manifesta cu flacără deschisă la o locuință și la vegetația uscată cu posibilitatea propagării la o altă locuință învecinată.

Forțele de intervenție au acționat pentru localizarea și lichidarea incendiului. În sprijinul forțelor de intervenție au venit doi operatori din comuna Drăgănești cu două tractoare.

Flăcările care s-au extins de la vegetația uscată au distrus în totalitate o locuință, lăsând în drum o familie.

A ars vegetație uscată pe o suprafață de aproximativ 30 ha de pe raza comunelor Drăgănești (Neamț) și Drăgușeni (Suceava).

Proprietara locuinței, în vârstă de 63 de ani, a suferit atac de panică. Aceasta a primit îngrijiri medicale la locul evenimentului de la echipajul SMURD dar a refuzat transportul la spital.

Focul deschis în spații deschise a fost cauza probabilă de producere a incendiului.

„Ieri, doi oameni, de 63 și 64 de ani, gospodari, au văzut cum toată sudoarea muncii lor s-a dus de pe fața pământului. Am fost în locul unde s-a petrecut pârjolul și m-am îngrozit!
Am văzut câtă nevoie de ajutor au aceste două suflete rămase pe drumuri.

E greu de explicat în cuvinte ce au simțit în timpul dezlănțuirii focului, căci în timp ce ajutau pompierii să stingă incendiul din vecinătate, flăcările, din cauza vântului, s-au extins până la locuința lor și au distrus-o complet.

I-am găsit plângând, amărâți, dar convinși că această încercare pe care le-a dat-o Dumnezeu nu e menită decât să îi facă mai puternici. M-am bucurat să aflu că s-au grăbit să își salveze animalele din bătătură – un cal, o văcuță și o vițică, caprele și câteva păsări, pe care le-au îngrijit de-a lungul timpului foarte bine.

Sunt niște oameni simpli, care deși au fost loviți de soartă nu au încetat să iubească vietățile care le ușurează viața.

Am dat dispoziție celor de la Primărie ca mâine să pregătească curtea unde au rămas ruinele casei arse, astfel încât să putem amplasa acolo două construcții de tip container pentru locuit.

Am dispus celor de la AJPIS ca în regim de urgență să efectueze o anchetă socială pentru a putea solicita bani de la Guvern, sub formă de ajutor de la Fondul de Rezervă al Statului. De asemenea, am solicitat celor de la ocolul silvic din zonă să îi ajute cu lemne de foc.
Am mai dispus ca mâine dimineață, un reprezentant al Primăriei să îl însoțească pe păgubit la sediul DELGAZ GRID, pentru a rezolva problema reconectării gospodăriei la rețeaua electrică.

M-am asigurat că Primăria se va îngriji ca animalele rămase în aceasta gospodărie să nu sufere din lipsa furajelor.

Am luat legătura cu cei de la Crucea Roșie și cu preotul paroh pentru a se implica în ajutorarea acestor oameni.

Dramele se petrec sub ochii noștri! Trebuie doar să ne facem timp să le vedem și, cât ne putem permite, să intervenim pentru diminuarea lor!
Voi face tot posibilul să îi ajut pe cei doi oameni rămași pe drumuri să își mai aline din durerea care i-a copleșit!” – a fost mesajul transmis, ieri, de prefectul Adrian Niță.

PUBLICITATE