În cursul dimineții de 20 martie, prefectul Adrian Niță a efectuat un control pe albia Cuejdiului precum și în perimetrul străzilor Erou Bucur și Nicolae Iorga din Piatra-Neamț acolo unde, de mulți ani, există probleme grave cu deversarea apelor uzate menajere în rețeaua pluvială a orașului.
Concluzia deplasării este că se impune de urgență intervenția instituțiilor abilitate, pentru stoparea poluării.
Prefectul a amintit despre sarcinile trasate în anul 2022 entităților publice responsabile, în acest sens fiind stabilit inclusiv un grafic cu lucrările de executat:
„Încă de anul trecut am solicitat conducerii Primăriei Piatra-Neamț, Gărzii de Mediu, Companiei Județene Apa Serv, administratorului rețelei de apă menajeră uzată a orașului și societății Publiserv, cea care administrează rețeaua pluvială, să rezolve problema deversării apelor menajere în pârâul Cuejdi.
În urma controalelor întreprinse de Garda de Mediu, au fost stabilite niște termene și un set de măsuri de remediere a situației“.
Săptămâna trecută, Adrian Niță a convocat o ședință cu reprezentanții Primăriei Piatra-Neamț, ai Gărzii Naționale de Mediu, Sistemului de Gospodărire a Apelor, Publiserv, Apa Serv și ai Poliției Locale, pentru a verifica stadiul implementării măsurilor impuse în 2022.
„Dacă în ceea ce privește societatea Publiserv, s-a constatat o oarecare implicare și mai multe cămine au fost reparate, nu la fel pot spune despre Apa Serv, companie de la care mi-aș fi dorit să văd că urmărește să îmbunătățească lucrurile și să se implice mai activ pentru a duce la îndeplinire măsurile GNM Neamț.
Conform celor stabilite la întâlnirea de săptămâna trecută, azi am mers pe teren pentru a verifica punctual situația existentă.
La o simplă verificare, am constatat că în zonele cunoscute ca fiind cu probleme există pereți comuni între căminele pluviale și cele de apă uzată menajeră sparți intenționat, țevi obturate în urma unor lucrări efectuate necorespunzător sau agenți economici care deversează ilegal ape menajere uzate în rețeaua pluvială.
În urma măsurătorilor efectuate de către reprezentanții SGA Neamț încă de săptămâna trecută, s-au descoperit valori ale CCO-Cr (consum chimic de oxigen) de 1.300 unități, în condițiile în care valorile admise sunt de 400-450 de unități, ceea ce indică o problemă de mediu serioasă în zonă.
Țin să precizez că această valoare, de 1.300 de unități, este specifică apelor uzate industriale.
Am dispus remedierea de urgență de către echipe mixte, formate din lucrători de la Publiserv și Apa Serv, a problemelor identificate și anume blindarea căminelor cu probleme, precum și curățarea zonei din albia Cuejdiului pe unde descarcă colectoarele pluviale.
Poliția Locală va acționa pentru ca agenții economici să intre în legalitate, iar lucrătorii de la SGA vor lua din nou probe de apă pentru teste, atât din amonte cât și din aval de punctele de colectare pluvială care descarcă în Cuejdi.
Am solicitat Primăriei Piatra-Neamț alocarea de sume pentru investiții, pentru a fi schimbată rețeaua de apă pluvială veche, în zonele cu probleme. De asemenea, Companiei Apa Serv i-am solicitat să facă investiții pe tronsonul cu rețeaua de apă menajeră, unde se înregistrează aceste grave probleme.
Este necesar ca aceste situații cu care se confruntă municipiul Piatra-Neamț de foarte mult timp să fie remediate, astfel încât apele poluate să nu mai curgă prin centrul orașului, afectând calitatea vieții pietrenilor”, a încheiat prefectul Vasile-Adrian Niță.