Povestea incendiului bisericii din Văleni. Primise avertisment de la pompieri din mai 2015


Duminică, 17 aprilie, la ora 13:38, Dispeceratul ISU – Ambulanţă Neamţ a fost anunţat, prin apel la „112”, că arde turnul bisericii din satul Moreni, comuna Văleni, uşa acesteia fiind închisă.
La locul indicat s-au deplasat pompierii de la Detaşamentele Roman şi Piatra Neamţ cu şase autospeciale de stins incendii şi 12 membri ai Serviciului Voluntar pentru Situaţii de Urgenţă al comunei, constatând că ardea turnul bisericii, acoperişul acesteia şi toate bunurile din interior. Exista posibilitatea extinderii flăcărilor la casa praznicală, aflată la mică distanţă de biserică, iar turnul acesteia s-a prăbuşit la mai puţin de cinci minute de la sosirea pompierilor militari.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ ANUNȚUL DE MAI JOS

Citește și Incendiu în Neamț. O biserică din comuna Văleni este mistuită de flăcări

Misiunea a început cu protecţia casei praznicale, pompierii reuşind să o salveze de incendiu, şi a continuat cu operaţiuni pentru stingere, care s-au încheiat în jurul orei 19:40.

Alimentarea cu apă a autospecialelor s-a realizat din două zone. În primă fază, apa a fost transportată din comuna Dulceşti. Ulterior, cu ajutorul pompierilor voluntari, a fost realizat încă un punct de alimentare aflat la aproximativ 300 de metri de biserică, respectiv dintr-un pârâu.

La stingerea incendiului au participat doi ofiţeri şi 26 de subofiţeri din cadrul ISU Neamţ.

Au ars biserica, pe o suprafaţă de aproximativ 250 mp., şi toate bunurile din interior.
Cauza probabilă a incendiului: scurtcircuit electric produs la un conductor neizolat corespunzător.

În luna mai a anului trecut, Inspecţia de Prevenire a efectuat un control la acest obiectiv, constatând 2 nereguli privind apărărarea împotriva incendiilormodul de deschidere a uşilor şi neafişarea planului de evacuare. Urmare a controlului, a fost aplicat un avertisment.
Obiectivul funcţiona dinaintea apariţiei reglementărilor specifice şi nu avea obligaţia să obţină autorizaţie de securitate la incendiu.


Având în vedere că în următoarele două săptămâni, premergător precum şi în timpul sărbătorii Învierii Domnului se vor desfăşura multe activităţi în biserici şi mănăstiri, pentru a nu ne confrunta cu evenimente de tristă amintire, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Petrodava” al judeţului Neamţ transmite nemţenilor următoarele recomandări:

  • Accesul persoanelor în incinta lăcaşurilor de cult se va face în limita capacităţii construcţiilor respective;
  • Pe timpul slujbelor religioase, uşile de acces / evacuare vor fi menţinute în poziţie deschisă;
  • Utilizarea lumânărilor aprinse în lăcaşul de cult se va face cu atenţie, la distanţă de siguranţă de persoanele din jur, evitând contactul cu hainele sau părul acestora;
  • Parcarea autoturismelor personale în apropierea bisericilor sau mănăstirilor se face astfel încât să nu blocheze hidranţii de incendiu sau intervenţia echipajelor serviciilor de urgenţă;
  • Transportul la domiciliu al lumânărilor aprinse, „lumina sfântă”, se va realiza numai cu ajutorul unor protecţii speciale, realizate din materiale incombustibile;
  • Se va evita transportul lumânărilor aprinse şi a candelelor în mijloacele de transport public sau personale;
  • Amplasarea lumânărilor şi a candelelor în încăperi se va face cu ajutorul unor suporţi care nu se pot aprinde şi la distanţă de perdele, draperii, ornamente sau alte obiecte şi materiale combustibile;
  • Nu lăsaţi nesupravegheate mijloacele de preparare a hranei în funcţiune (aragaz, sobă etc.).

În această perioadă pompierii celor trei detaşamente şi inspectorii de prevenire au desfăşurat misiuni de instruire cu personalul din lăcaşurile de cult, cu scopul reducerii riscului de producere a incendiilor şi de pregătire în vederea adoptării unui comportament corect în cazul în care s-ar putea produce un asemenea eveniment. Acţiunile vor continua şi pe parcursul acestei săptămâni. Rugăm personalul din lăcaşurile de cult şi pe cetăţeni să se alăture pompierilor în activitatea de prevenire a incendiilor.

Comunicat ISU NEAMȚ

PUBLICITATE